Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon10072024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana O firmă cu proiecte eoliene pe 600 de hectare s-a desfiinţat

O firmă cu proiecte eoliene pe 600 de hectare s-a desfiinţat

eolian cadere

Mai multe localităţi din judeţele Alba şi Cluj au semnat deja, încă de anul trecut, acte de asociere în participaţiune pentru ridicarea de eoliene cu firma Cluj Wind Power. Au fost şi alte comune care au purtat cu aceeaşi firmă discuţii pentru astfel de investiţii fără ca discuţiile să se concretizeze în asocieri. În urmă cu nicio lună însă, asociaţii firmei au decis dizolvarea şi lichidarea simultană a acesteia.

În august anul trecut, consilierii din comuna Lupşa din judeţul Alba se bucurau că după darea în folosinţă a parcului eolian, comuna va primi un beneficiu anual egal de 3% din profitul asociaţiei, „dar nu mai mult de rezultatul înmulţirii a 2.500 euro cu numărul de aerogeneratoare care vor produce energie, inclusiv plata impozitului local aferent fiecărei fundaţii construită”. Consilierii semnaseră atunci asocierea în participaţiune pe 25 de ani, pentru un teren de 300 ha. Firma ar fi urmat să  participe cu lucrările şi fondurile necesare construirii parcului eolian.

O situaţie întrucâtva similară a avut loc şi cu primăria comunei Ciurila, din judeţul Cluj. Acolo s-a semnat, cu aceeaşi firmă, tot pentru un parc eolian, o asociere în participaţiune, suprafaţa fiind de 317,2 ha, teren privat din extravilan. Terenul rămânea proprietatea comunei iar la beneficii, un câştig anual de 3% din profitul asociaţiei, „dar nu mai mult de rezultatul înmulţirii a 2.000 euro cu numărul de aerogeneratoare care vor produce energie”.

Cu aceeaşi firmă au purtat discuţii şi consilierii din comuna Bistra. Aceştia speră încă din 2007 la un parc eolian care să le aducă încasări la buget şi alte “câştiguri”. În 2007, au discutat cu o altă firmă, Ats Energy, pentru a construi un parc cu 10 centrale eoliene. Se ştia chiar şi că turbinele vor fi poziţionate pe două rânduri, la o distanţă de 250 metri. Ce nu se ştia? Că nu se va mai face nimic.

Firma Cluj Wind Power era deţinută de două persoane, un spaniol de 37 de ani, Juan Martin Guerra  (deţinere 90%) şi un român de 38 de ani, Lucian Zlate (deţinere 10%).

Aceasta este doar una dintre multele firme care se pregăteau să opereze proiecte eoliene dar care s-au desfiinţat sau au intrat în insolvenţă în ultimele luni, firme despre care Energy Report a scris pe larg în ultima perioadă.

 

Tag Cloud