Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04022025

Last updateTue, 01 Apr 2025 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica România se situeză și în acest an printre cele mai scumpe piețe de energie din UE

România se situeză și în acest an printre cele mai scumpe piețe de energie din UE

România continuă să se claseze în topul celor mai scumpe pieţe de energie din Uniunea Europeană şi în acest an, în pofida declaraţiilor optimiste venite din partea ministerului Energiei. Preţul mediu al energiei de pe piaţa pentru ziua următoare operată de OPCOM, cea mai importantă piaţă de energie autohtonă, este cel de-al patrulea cel mai ridicat preţ din UE, atât în luna martie, cât şi de la începutul anului până în prezent, România bazându-se în cea mai mare parte din timp pe importuri pentru acoperirea consumului curent.

România a înregistrat în luna martie cel de-al patrulea cel mai ridicat preţ al energiei spot din UE, preţul mediu zilnic pentru energia pentru ziua următoare, de 106,5 euro/MWh, fiind cu aproape 70% mai mare decât cel raportat pentru aceeaşi lună a anului trecut, de 63,5 euro/MWh, conform datelor analizate de Profit.ro.

Preţuri superioare celui de de pe piaţa spot din România, devenită cea mai importantă piaţă de energie pentru furnizorii autohtoni, au fost înregistrate în martie doar în Irlanda, Italia, şi Ungaria.

Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte preţul mediu înregistrat de la începutul anului până în prezent, de 133,6 euro/MWh. Şi în această perioadă, singurele state cu energie mai scumpă au fost tot Irlanda, Italia, şi Ungaria.

De altfel, toate statele cu preţuri mai mari de 100 de euro/MWh în martie, cu excepţia Irlandei, provin din Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Grecia, Slovacia, Slovenia, Croaţia).

Comparativ cu preţul mediu zilnic pentru luna precedentă, februarie, de 157,13 euro/MWh, cel din martie este cu aproape o treime mai redus.

Preţurile din cele mai importante economii occidentale, de exemplu Franţa (76,8 euro/MWh) şi Germania (94 euro/MWh), au fost mai reduse decât cele din România.

România a terminat anul 2024 pe poziţia a treia în topul celor mai scumpe pieţe spot de electricitate din Uniunea Europeană (UE), cu un preţ mediu zilnic pe parcursul întregului an de 103,5 euro/MWh, fiind depăşită doar de Irlanda (109 euro/MWh) şi Italia 107,4 euro/MWh.

În februarie, România înregistrase cel de-al doilea cel mai ridicat preţ al energiei spot din UE, preţul mediu zilnic pentru energia pentru ziua următoare, de 157,13 euro/MWh, fiind de peste 2 ori mai ridicat cel raportat pentru aceeaşi lună a anului trecut, de 68,9 euro/MWh/

În ianuarie, România înregistrase al cincilea cel mai ridicat preţ al energiei spot din UE, preţul mediu zilnic pentru energia pentru ziua următoare, de 139,42 euro/MWh, fiind cu aproape 60% peste cel raportat pentru aceeaşi lună a anului trecut, de 87,67 euro/MWh. Preţuri mai mari ca cele de pe piaţa spot din România, au fost raportate în ianuarie doar în Irlanda (167 euro/MWh), Italia (143 euro/MWh), Slovacia şi Ungaria (140 euro/MWh).

Piaţa pentru ziua următoare operată de OPCOM este cea mai importantă piaţă pentru clienţii finali, pe aceasta fiind tranzacţionată o cantitate echivalentă cu aproape 40% din consumul intern.

Preţul mediu zilnic al energiei din acest an, de 133,6 euro/MWh, este cu o peste 50 de euro/MWh mai mare ca cel de 400 lei (80 euro/MWh) la care producătorii sunt obligaţi de stat să vândă energie furnizorilor pentru acoperirea consumului clienţilor casnici şi CET-urilor şi celui facturat de aceştia clienţilor finali în facturile plafonate, diferenţa fiind suportată de stat.

Schema de plafonare a preţurilor finale la consumatori în prezent în vigoare a fost prelungită după data de 1 aprilie, când ar fi trebuit să expire, cu 3 luni la energie electrică şi cu 1 an la gaze naturale.

Tag Cloud