Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri12062024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Şpaga dată autorităţilor şi schimbarea legislaţiei de certificate verzi dezumflă boom-ul eolian

Şpaga dată autorităţilor şi schimbarea legislaţiei de certificate verzi dezumflă boom-ul eolian

Spaga eoliene

Până la începerea efectivă a lucrărilor unui proiect eolian “te mănâncă” autorizaţiile şi avizele. Problema e nu doar birocraţia ci şi faptul că deseori, aprobările acestea nu se obţin fără “şpăgi” de mii de euro. Despre anumite situaţii se ştie deja, unele au ajuns chiar în vizorul DNA după cum există probabil multe cazuri cu probleme care rămân necunoscute. Astfel de derapaje nu fac decât să îngreuneze traseul dezvoltatorilor de regenerabile şi să descurajeze investiţiile.

Vom vorbi despre exemplul concret al unui dezvoltator care a şi dat “atenţii” de mii de euro unui director de la o Agenţie de Protecţia Mediului dar care dezvoltator s-a văzut nevoit şi să-şi desfiinţeze o afacere de eoliene care nu a reuşit să se pună pe picioare nici la cinci ani de la înfiinţarea acesteia.

Astfel, firma Windelcon, cu asociaţi români, a derulat mai multe investiţii eoliene, fie în calitate de consultant al unor dezvoltatori fie ca dezvoltator. În calitate de consultant, firma, prin reprezentanţii săi, se ocupa printre altele şi de obţinerea autorizaţiilor pentru anumiţi dezvoltatori. Când a fost vorba să obţină autorizaţii pentru germanii de la Prowind GmbH, o anchetă DNA a arătat cu înregistrări că Remus Mitrea, un director APM, a cerut 8.000 de euro pentru autorizaţii. Tot DNA arată că respectivul director a cerut astfel de contribuţii de la EDP Renewables România şi Sibioara Windfarm, care au apelat pentru autorizări la Renocatio Engineering Bucureşti. Spaga? Doar 7.000 de euro pentru fiecare din 12 turbine care se pregăteau a fi ridicate. Astfel de exemple pot continua. Oricum, în materialele DNA mai pot fi găsite astfel de activităţi ale directorului APM pomenit mai sus.

Firma Windelcon nu este însă doar consultant ci şi asociat unic al Plantza Windpark. Parcă nu strică să fii consultant pentru dezvoltatori de eoliene dar să ai şi experienţă de… dezvoltator de eoliene.

Problema e însă că firma Plantza Windpark, înfiinţată încă din anul 2008, nu prea a avut afaceri de atunci, mai precis, a avut mai mult cheltuieli şi pierderi. Aşa se face că Windelcon a hotărât în această vară dizolvarea Plantza Windpark.

E ceva aici din povestea cu… pantofarul care umblă cu încălţămintea găurită. Windelcon, o firmă cu doar cinci angajăţi, a făcut bani buni încă de la înfiinţare din consultanţă pentru eoliene, afaceri şi chiar profituri de milioane de lei, dar nu a reuşit să-şi pună pe picioare nici în cinci ani propria firmă de eoliene.

Acesta a fost doar unul dintre multele exemple de firme care au renunţat la afacerea cu regenerabile ca urmare a problemelor de la înfiinţarea firmei până la racordarea la reţea. De altfel, Energy Report a scris în mai multe rânduri despre astfel de firme.

Tag Cloud