Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Rosneft anticipează o depreciere a petrolului până la un preț mediu de 40-43 dolari pe baril în 2018

Rosneft anticipează o depreciere a petrolului până la un preț mediu de 40-43 dolari pe baril în 2018

Rosneft

Petrolul se va deprecia anul viitor cu aproximativ 20% față de nivelul actual, urmând a se tranzacționa la un preț mediu de 40-43 de dolari pe baril, nivel similar celui înregistrat în 2016, consideră Igor Sechin, CEO-ul celei mai importante companii petroliere din Rusia, Rosneft.

Estimările șefului Rosneft sunt cu atât mai surpinzătoare cu cât în prezent petrolul Brent traversează o perioada de apreciere (de la 50 la 54 de dolari pe baril numai de la începutul acestei luni), e drept și ca urmare a efect al fenomenelor extreme din SUA, care au condus la închiderea mai multor capacități de producție, dar și de rafinare de peste Atlantic.

În plus, statele membre ale cartelului OPEC, dar și Rusia și alți mari producători, au decis plafonarea producției tocmai în scopul stabilizării prețului țițeiului.

În opinia lui Secin, instrumentele financiare vor avea un impact considerabil asupra prețului petrolului anul viitor. “Unul dintre cele mai important factori, dincolo de producția de petrol din formațiuni de șist, va fi impactul asupra prețurilor al instrumentelor financiare din SUA. Deprecierea dolarului are în prezent un impact de peste 20% asupra cotațiilor. Dacă aplici corecțiile de rigoare, reiese că prețul actual al petrolului este de aproximativ 40 de dolari pe baril”, a afirmat Sechin, citat de Reuters.

Prețul petrolului Brent a coborât ultima dată la 40 de dolari pe baril la începutul lui 2016, după care s-a mai depreciat încă o dată în luna august la 41,51 dolari pe baril. După aceea, petrolul de referință pe piața europeană și globală s-a tranzacționat până la finalul anului 2016 în aproprierea cotației de 43 de dolari pe baril.

În urma deciziei de plafonare a producției luată de OPEC și alte state mari producătoare, cel mai redus preț al țițeiului înregistrat în 2017 a fost de 44,3 dolari pe baril, pentru ca cea mai ridicată cotație să fie de 58,37 dolari pe baril (în ianuarie 2017).

Tag Cloud