Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04272024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse România, statul european cu cea mai redusă dependență de importul de hidrocarburi

România, statul european cu cea mai redusă dependență de importul de hidrocarburi

România este statul membru al Uniunii Europene cel mai puțin dependent de importul de gaze și al doilea cel mai puțin dependent stat UE de importul de produse petroliere. În ceea ce privește importul total de energie, România se află pe poziția a patra ca independență, după Suedia, Estonia și Islanda (membră a Zonei Economice Europene, însă nu a UE), reiese dintr-o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI).

De ce este important Recent, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), la care România se pregătește să adere, a recomandat statului român să nu mai concesioneze perimetre noi de explorare de zăcăminte de gaze naturale, din rațiuni climatice.

Asta în pofida faptului că, potrivit AEI, dependența de importurile în energie ale UE nu au suferit modificări importante în ultimii ani, Europa rămânând puternic dependentă de importurile de energie chiar și după criza energetică.

Analiza datelor Eurostat demonstrează că măsurile luate în ultima perioadă nu au modificat semnificativ nivelul de securitate energetică al Europei, înlocuindu-se dependența de Rusia cu dependența de alte țări.

AEI susține că deși dependența de importurile de energie din Rusia a scăzut de 3 ori, nu a fost eliminată total.

În ceea ce privește dependența de importurile de gaze, aceasta a crescut în ultimii ani, chiar dacă a scăzut dependența de importurile de gaze provenite din Rusia de trei ori.

Analizând dependența de importurile de gaze în ultimii 5 ani în funcție de canalele de transport arată că au scăzut puternic cantitățile de gaze importate prin conducte din Rusia (de 4 ori), dar au crescut de 3 ori importurile de gaze din Rusia prin infrastructura europeană GNL și de două ori importurile de gaze prin infrastructura GNL din afara Rusiei. S-a majorat și cantitatea de gaze importată din afara Rusiei prin conducte.

Singura reducere a dependenței de importuri poate fi observată pe piața produselor petroliere, unde a scăzut dependența Europei de importuri cu aproximativ 8%, ca urmare a creșterii obligației de a introduce biocombustibili în combustibilii clasici, și a creșterii vânzărilor de mașini hibrid și electrice.

Acesta este sectorul cu cea mai mare reducere a dependenței față de un produs energetic din Rusia, practic dependența față de Rusia scăzând de 6 ori.

Dependența față de cărbunele important în UE a crescut în anii 2021 și 2022, odată cu repornirea unor centrale pe cărbune urmare a crizei gazelor și a revenit ulterior la nivelul din anul 2019.

Tag Cloud