Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon04292024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Piața bate Guvernul. Prima ofertă de gaze sub posibilul preț reglementat de 120 lei/MWh pe care guvernul ar vrea să-l introducă în legislație

Piața bate Guvernul. Prima ofertă de gaze sub posibilul preț reglementat de 120 lei/MWh pe care guvernul ar vrea să-l introducă în legislație

Scăderea de mai multe luni a prețului gazelor pe piața liberă sub cel reglementat a apărut să producă și efecte asupra ofertelor făcute de furnizori clienților casnici. Astfel, Nova Power&Gas are o ofertă, numai pentru clienții noi însă, la un preț de furnizare de 110 lei/MWh, sub cel reglementat, de 120 lei/MWh, pe care guvernul ar vrea să-l introducă pentru a înlocui vechiul preț de 150 de lei/MWh la care producătorii sunt obligați să vândă furnizorilor gazele necesare acoperirii consumului clienților casnici și CET-urilor.

Noua ofertă Nova Power&Gas este valabilă pentru perioada 26 martie-8 aprilie, iar contractul are o durată de 6 luni, ca și precedenta ofertă a companiei. Prețul este însă unul variabil, depinzând de evoluția cotațiilor pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), însă oricum nu poate depăși, cu tot cu taxe, plafonul impus de guvern de 310 lei/MWh.

Prețul final, cu tot cu taxe, va fi de 210,73 lei/MWh (pentru un client din București), cu o treime sub plafonul impus de guvern.

Și înainte, Nova Power&Gas era singura companie care avea o ofertă sub prețul reglementat, de 150 de lei/MWh impus producătorilor la vânzarea de gaze către furnizorii clienților casnici și CET-urilor.

Vechea ofertă a companiei era tot pe 6 luni, la un preț de achiziție de 125 lei/MWh, și un preț final sub cel plafonat, de 228,58 lei/MWh.

Prețul gazelor cu livrare în trimestrele al doilea și al treilea ale acestui an se situează deja cu 15% sub cel reglementat, de 150 de lei/MWh, la care producătorii sunt obligați de guvern să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor. Perspectivele sunt de reducere în continuare a cotațiilor, fiind încheiat chiar și un contract cu livrare în iarna viitoare, la 128 lei/MWh, a rezultat dintr-o analiză mai veche a Profit.ro.

Ulterior, prețul gazelor pe piața liberă a urcat semnificativ, atingând nivelul maxim al ultimelor 40 de zile, în urma publicării de către Ministerul Energiei a proiectului de OUG prin care se păstrează un preț reglementat, chiar dacă mai scăzut, la gazele vândute de producători furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor.

O explicație ar fi aceea că actorii de pe piața internă anticipează că păstrarea unui preț reglementat, chiar dacă mai redus, de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh, la care producători vor fi obligați să vândă furnizorilor gaze pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor, va diminua cantitatea de gaze disponibilă pe piața liberă.

Tag Cloud