Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale OPEC: Tranzacțiile speculative au contribuit cu 10-30 $/baril la deprecierea petrolului

OPEC: Tranzacțiile speculative au contribuit cu 10-30 $/baril la deprecierea petrolului

OPEC

Raportul dintre cerere și ofertă nu justifică în totalitate prăbușirea cu 60% a prețului petrolului din perioada iunie 3014- ianuarie 2015, tranzacțiile speculative jucând la rândul lor un rol important, susține cartelul statelor producătoare de petrol, OPEC.

Majorarea producției de petrol din statele non-membre ale cartelului OPEC într-o perioadă în care cererea de petrol la nivel global era una firavă este considerată principala cauză a prăbușirii prețului petrolului, precizează buletinul lunar al OPEB, citat de Bloomberg.

Petrolul Brent, etalon pentru mai mult de jumătate din piețele petroliere globale, a atins minimul ultimilor 6 ani la începutul acestui an, în condițiile în care producția de țiței a Statelor Unite a ajuns la maximul ultimelor patru decenii. În plus, și OPEC a produs, în aceeași perioadă, mai mulți barili decât în perioada anterioară și decât cantitatea programată.

“A existat însă și un alt factor important care a contribuit la această prăbușire, în special în momentul intensificării mișcării de depreciere. Și anume, speculația”, susține OPEC.

Petrolul Brent cu livrare în luna iunie se tranzacționa în această dimineață la un nivel de 66,35 dolari/baril, în scădere cu 0,2% față de ziua de ieri, însă cu 31,5% peste minimul de 45,19 dolari/baril înregistrat în luna ianuarie.

Potrivit OPEC, impactul pe care tranzacțiile speculative îl au asupra prețului petrolului este unul cuprins între 10 și 30 de dolari/baril.

Interesele OPEC sunt diferite de cele ale traderilor și de cele ale fondurilor speculative, care câștigă de pe urma unei volatilități ridicate ale prețului petrolului, precizează cartelul.

“Stabilitatea de care sunt interesați OPEC și ceilalți acționari din domeniul energiei nu ajută fondurile speculative și brokerii și le limitează oportunitate de câștig”, se precizeză în buletinul lunar al cartelului.

Tag Cloud