Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Petrolul își continuă deprecierea: WTI s-a apropiat de 60 $, Brent-ul a coborât sub 65 $/baril

Petrolul își continuă deprecierea: WTI s-a apropiat de 60 $, Brent-ul a coborât sub 65 $/baril

shutterstock 122042029

Petrolul a atins ieri noi minime ale ultimului cincinal, Brent-ul pierzând 2,6 $, iar West Texas Intermediate (WTI), 2,88 $ pe baril în urma unei noi confirmări a faptului că Arabia Saudită este dispusă să-și apere cota de piață cu orice preț, și la propriu și la figurat.

În această dimineață, pe piețele asiatice, cele două tipuri de țiței au recuperat ceva din pierderile de ieri, Brent-ul cu livrare în ianuarie apreciindu-se cu 1,1%, sau 71%, ajungând la 64,73 $/baril. Ieri Brent-ul se depreciase cu 2,6 $, încheiand ziua la 64,24 $/baril.

Și WTI cu livrare în ianuarie s-a apreciat în această dimineață cu 72 de cenți, ajungând la 61,66 $/baril, după ce ieri a pierdut numai puțin de 2,88 $, încheind ziua la 60,94 $/baril.

Evoluția petrolului de ieri a fost pusă de analiști pe seama ultimelor declarații ale ministrului petrolului din Arabia Saudită, Ali Al-Naimi, care a precizat că țara sa nu-și va modifica nivelul producției, piața urmând a se corecta singură.

În plus, cartelul OPEC a redus nivelul estimat al cererii de petrol produs de statele mebre pentru anul viitor cu aproximativ 300.000 de barili pe zi, la aproximativ 28,9 milioane de barili pe zi, cel mai redus nivel înregistrat din 2003.

Arabia Saudită: Este o piață liberă

“De ce ne-am reduce producția?", s-a întrebat retoric Al-Naimi în fața reporterilor la Lima. “Aceasta este o piață, iar noi vindem pe această piață", a declarat acesta, citat de Bloomberg.

În plus ieri, Kuweit-ul a oferit clienților săi asiatici cel mai mare discount din decembrie 2008, după ce Arabia Saudită și Irak-ul au făcut zilele trecute mișcări similare. Kuwait Petroleum Corp. va vinde petrol la un preț situat cu 3,95 $/baril sub valoarea benchmark-ului din Orientul Mijlociu.

Nici de pe partea de ofertă nu vin vesti bune pentru prețul petorlului, producția din SUA majorându-se la 9,12 milioane de barili pe zi.

Și rezervele de petrol ale SUA s-au majorat cu 1,45 milioane de barili, la 380,8 milioane, în pofida anticipațiilor pieței că ele ar fi urmat să se diminueze cu 2,7 milioane.

Tag Cloud