Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Ucraina permanentizează dublarea redevențelor la gaze naturale pentru producătorii privați și le închide acestora piața marilor consumatorilor industriali

Ucraina permanentizează dublarea redevențelor la gaze naturale pentru producătorii privați și le închide acestora piața marilor consumatorilor industriali

Ucraina

Guvernul ucrainean a decis, cu puțin timp înainte de finalul anului trecut, să facă permanentă dublarea cotei de redevență pentru extracția de gaze naturale aplicată producătorilor privați, de la 28% la 55%, adoptată în august 2014, majorare care, inițial, trebuia să rămână în vigoare doar până la 1 ianuarie 2015.

În plus, autoritățile de la Kiev au eliminat din Codul Fiscal excepția potrivit căreia, pentru producția extrasă din sonde noi, forate și intrate în producție după 1 august 2014, urma să se datoreze, timp de doi ani, o cotă redusă de redevență, de 30,25%, uniformizând redevența pentru gazele naturale extras de sectorul privat la 55%.

O altă lovitură aplicată de executivul Ucrainei companiilor private de petrol și gaze constă într-un decret care le impune marilor consumatori industriali de gaze naturale din Ucraina să cumpere gaze exclusiv de la compania ucraineană de stat Naftogaz, statul ucrainean amputând, astfel, o bună parte din business-ul de marketing al producătorilor privați de gaze naturale.

Guvernul ucrainean a mai decis, la finalul anului trecut, și dublarea redevențelor percepute pentru transportul țițeiului prin conducte, de la echivalentul în monedă locală, hrivna, a 0,28 dolari/tonă la 0,56 dolari/tonă. Astfel, aceste redevențe nu doar că au fost dublate, ci s-a și impus calculul și plata lor în dolari, din cauza fragilității extreme a monedei naționale ucrainene, care în 2014 s-a depreciat cu nu mai puțin de 47% față de dolarul american.

De asemenea, au fost dublate și redevențele pentru transportul gazelor naturale prin conducte, de la echivalentul în hrivne a 0,1 dolari/mia de metri cubi la 0,21 dolari/mia de metri cubi. 

Dublarea redevențelor la gaze naturale, adoptată inițial în august anul trecut cu titlu temporar și permanentizată acum, făcea parte dintr-un set mai amplu de măsuri al autorităților ucrainene, menit să compenseze scăderea de venituri la buget și să finanțeze conflictul militar purtat în estul țării cu grupările separatiste pro-ruse. Astfel, în 2014 a fost introdus și un nou impozit pe veniturile personale, de 1,5%, special pentru finanțarea războiului, și au fost majorate taxele pe tutun, precum și cele din sectorul resurselor minerale.

FMI recomanda guvernului ucrainean, încă din septembrie anul trecut, să renunțe la politica de majorare a fiscalității în sectorul resurselor naturale, dat fiind că aceasta afectează investițiile în domeniu, vitale pentru reducerea dependenței Ucrainei de importurile de gaze din Rusia, pe fondul conflictului armat din estul țării.

De asemenea, Comisia Europeană și Comunitatea Energetică, din care Ucraina face parte, au solicitat clarificări cu privire la suspendarea de facto a pieței libere de gaze din Ucraina, în urma instituirii, pentru marii consumatori industriali, a obligației de a cumpăra gaze naturale exclusiv de la compania de stat Naftogaz.

Doi dintre principalii producători străini privați de gaze naturale, companiile britanice Regal Petroleum și JKX Oil & Gas, au anunțat deja că, în urma dublării redevențelor, nu vor efectua nici un fel de cheltuieli de capital în Ucraina în 2015.

Tag Cloud