Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Imperiul Gazprom se clatină: plătește în 2013 europenilor discount-uri de un miliard de dolari și elimină clauza "take-or-pay" pentru marii consumatori interni

Imperiul Gazprom se clatină: plătește în 2013 europenilor discount-uri de un miliard de dolari și elimină clauza "take-or-pay" pentru marii consumatori interni

20130604 - Imperiul Gazprom

Confruntat cu creșterea concurenței, atât pe plan intern, dar și extern, dar și cu o scădere considerabilă a cererii pe plan extern, gigantul rus Gazprom este pe cale să facă unele concesii inimaginabile în urmă cu un câțiva ani. Dacă pe plan extern, la presiunea Comisiei Europene și a statelor membre UE a acceptat să acorde discount-uri importante, pe plan intern, conducerea companiei și-a anunțat luni disponibilitatea de a elimina clauza cunoscută sub numele "take-or-pay" în cazul marilor consumatori autohtoni dispuși să-și reînnoiască contractele.

Majoritatea contractelor de furnizare de gaz ale Gazprom de pe piața internă au expirat în 2012, iar compania se află în mijlocul unui proces de renegociere a acestora. Ascensiunea producătorilor independenți de gaze, precum Novatek și Lukoil, care mușcat deja din cota de piață a Gazprom, pune o presiune suplimentară pe aceasta, singura soluție care i-a rămas fiind acordarea unor concesii principalilor săi clienți mari consumatori.

Fără clauze "take-or-pay"

"Amenzile prevăzute pentru nepreluarea întregului volum maxim de gaz contractat sunt total absente din noile contracte", susține purtătorul de cuvânt al companiei pentru piața internă, Maria Frolova, citat de BusinessNewEurope. Aceasta se referă la celebra clauză "take-or-pay", care nemulțumește și statele europene, prin care partea contractantă este obligată să plătească pentru un volum maxim de gaz, chiar dacă are loc livrarea fizică sau nu. Cu alte cuvinte, în ierni mai blânde, care nu implică un consum mare de gaze, statele europene achită același preț, indiferent de cantitatea de gaze preluată. O clauză similară a impus Gazprom și marilor consumatori de pe piața internă.

Totuși, în ceea ce privește negocierile cu UE, Gazprom a fost obligat să despăgubească clienții importanți europeni cu mai multe miliarde de euro începând cu 1 ianuarie 2012, cererea slabă cauzată de intrarea blocului european în cel de-al șaselea trimestru de recesiune, coborând prețul spot al gazelor mult sub cel prevăzut de contractele semnate cu Gazprom. Concurenții par a profita de deriva strategică a Gazprom. Importul de gaz natural lichefiat din Orientul Mijlociu a fost una din soluțiile adoptate. De asemenea, norvegienii de la Statoil au anunțat la începutul anului vânzarea unui volum record de gaze în Europa în 2012. Statoil a oferit formule contractuale mai flexibile partenerilor săi europeni legate de prețul de livrare la terminal, pe când Gazprom a insistat să păstreze actuala formulă, care leagă prețul gazelul de cel internațional al țițeiului, dar și controversata clauză "take-or-pay".

Discount-uri aplicate retroactiv de un miliard de dolari pentru 2013

Potrivit Wall Street Journal, discount-urile aplicate retroactiv acordate cumpărătorilor europeni pentru 2013 de Gazprom se vor ridica la cel mult un miliard de dolari, potrivit director executiv adjunct al companiei, Alexander Medvedev. Acesta a declarat că, în urma recentelor negocieri, discount-urile "nu ar depăși 800-900 milioane dolari". Potrivit acestuia, discuțiile ar putea fi finalizate în această lună. El a a adăugat totuși, că această cifră nu include nici un acord cu nemții de la RWE AG, care au preferat să-i ducă pe cei de la Gazprom în fața unei curți de arbitraj.

În urma negocierilor, preţul mediu la care Gazprom vinde gaze consumatorilor europeni ar urma să scadă în acest an cu circa 30 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Gigantul rus este nevoie să scadă preţurile atât din cauza scăderii cotaţiilor la ţiţei, cât şi a presiunii partenerilor europeni, care au obţinut o îmbunătăţire a condiţiilor contractuale.

Prețuri reduse pentru consumatorii europeni

Potrivit e-nergia.ro, preţul mediu al gazelor ruseşti livrate consumatorilor din afara Comunităţii Statelor Independente scade, în acest an, la 370-380 de dolari/1000 mc, de la 402 dolari, în 2012, a declarat Alexander Medvedev, directorul general adjunct al Gazprom, citat de presa rusă. Oficialul rus a ţinut să precizeze că preţul pentru 2013 este mai mare decât cel înregistrat în perioada anterioară crizei: Gazprom vindea gazele la un preţ mediu de 273 de dolari, în 2007. Încă de la finalul lui 2012, Gazprom a fost obligată să reducă preţurile din contractele cu marii parteneri europeni, cum ar fi Eni, E. On, Gas Terra, GdF Suez, Wingas. Reducerile au fost de circa 10%. Pentu acest an, Gazprom plănuise o creştere a livrărilor de gaze către Europa, de la 140 la peste 150 de miliarde de metri cubi.

Gazprom, victima reglementatorilor rusi?!

Paradoxal, o altă lovitură ar putea veni pentru Gazprom de unde se aștepta mai puțin, de la autoritățile de reglementare rusești, și nu de la CE, cu care se judecă deja, acestea intenționând să distrugă monopolul la export de care se bucură în prezent gigantul rus. Iar companiile independente, precum Novatek, își văd liniștite de treaba lor, majorându-și producția în 2012 cu 3%, în timp ce Gazprom și-a diminuat-o cu 2,5%. Gazprom a anunțat că, anul trecut cota de pe piața internă companiei a scăzut la 73% de la 80% în 2008, reflectând creșterea competiției interne.

"Am remarcat că toți ceilalți producători au crescut producția față de anul precedent", au comentat analiștii de la VTB, care au precizat că rămân precauți cu privire la perspectivele pe termen lung ale Gazprom.  "Salutăm luarea de către companie a unor măsuri menite a-și consolida cota de piață pe plan intern (73% în 2012, cu o țintă de 75% pentru 2020). Am remarcat, totuși, faptul că societatea este limitată de reglementări și deci nu este încă în măsură să concureze în ceea ce privește prețurile cu producătorii independenți de gaze, ceea ce complică poziționarea Gazprom" , susțin cei de la VTB.

Gazprom vrea sa inunde China cu gaze

Tocmai de aceea, gigantul rus Gazprom pare decis la orice pentru a trece peste ultimii ani mai dificili, marcați de negocieri dure cu Ucraina și statele din UE, și concretizați în reduceri ale profitului și implicit cotațiilor pe bursă. Numai anul trecut, exporturile de gaze ale Gazprom s-au diminuat cu 7,5% față de 2011, ajungând la un volum de 138,8 miliarde de metri cubi. După ce în martie a semnat un memorandul cu Compania Națională de Petrol a Chinei (CNPC), principalul acționar al PetroChina, în prezent negociază cu British Petroleum (BP) în vederea inundării cu gaz a pieței britanice.

Singurul element care rămăsese de stabilit între Gazprom și PetroChina era, așa cum a relatat Energy Report,  și cel mai important: prețul. Marele obstacol al punerii în practică a memorandumului era încăpățânarea Gazprom de a lega prețul gazelor de cel al țițeiului, pentru a contracara solicitările statelor europene de a primi noi discount-uri în cazul în care Chinei îi vor fi oferite condiții favorabile. Însă guvernul chinez nu pare dispus să ofere mai mult de 250 de dolari pe mia de metri cubi, prețul pe care-l plătește pentru gazul din Turkmenistan. Acesta este cu 40% mai redus decât media prețului plătit în 2012 de statele europene pentru gazul rusesc.

Pentru a-și asigura însă un client sigur menit a-i aduce venituri anuale de 12 miliarde de dolari, rușii par însă dispuși să negocieze cu chinezii. "Cred că până în iulie va fi stabilit prețul final (al gazului ce urmează a fi furnizat Chinei - n.r.) urmând ca până la finalul anului să fie semnate toate documentele referitoare la volumul și prețul gazului livrat", a declarat miercuri CEO-ul Gazprom, Viktor Zubkov, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 24.

Gazprom a pus ochii pe Perfidul Albion

Cu toate că în prezent se concentrează mai mult asupra extinderii pe piețele asiatice, Gazprom vrea să-și consolideze poziția și pe Bătrânul Continent, a declarat Zubkov. Noua piață țintă: Marea Britanie, care are un deficit de alimentare în valoare de 40 miliarde metri cubi de gaze naturale, deficit pe care Gazprom se oferă să-l acopere în totalitate

"Gazprom poate acoperi total această cerere de gaze", a explicat CEO-ul Gazprom. În prezent Rusia, furnizează 100% din gazele de pe piața britanică.

La finalul lui 2012, filiala moscovită a BP a anunțat că gigantul britanic caută soluții tehnologice pentru extinderea viitoarei conducte Nord Stream până în Marea Britanie. "Suntem implicați în mai multe discuții pe această temă însă deocamdată nu s-a decis nnimic concret, iar discuțiile sunt într-o fază preliminară", a declarat purtătorul de cuvânt al filialei BP din Moscova.

Primele două linii ale conductei Nord Stream, care urmează a lega Rusia de Germania și vor străbate Marea Baltică vor avea fiecare o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi pe an. Potrivit proiectului inițial, ar mai trebui construite încă două linii cu o capacitate de transport similară, însă deocamdată oportunitatea construirii acestora se află în analiză.

"Cea de-a treia linie ar urma să fie funcțională în 2017, iar cea de-a patra, dacă vom decid e să o mai construim, în 2018", susține Paul Corcoran, manager financiar al Nord Stream.

Tag Cloud