Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue07162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Datoriile Gazprom către Transgaz au depăşit 100 de milioane de lei. Compania română a apelat la Curtea de Arbitraj de la Geneva

Datoriile Gazprom către Transgaz au depăşit 100 de milioane de lei. Compania română a apelat la Curtea de Arbitraj de la Geneva

Gazprom Export LLC, compania gigantului rus cu care Transgaz avea semnat contractul de tranzit pe firul 3 al conductei Isaccea-Negru Vodă, înregistra, la finalul lunii septembrie, o creanţă de aproximativ 23 milioane euro (114,8 milioane lei) către operatorul de transport autohton, Transgaz, care, a angajat avocaţi şi a lansat proceduri juridice la Curtea de Arbitraj de la Geneva pentru recuperarea debitelor restante. Gigantul rus este prezentat că nu şi-a mai onorat contractul şi nu a mai făcut nicio plată către Transgaz de un an.

"La 30 septembrie 2023, soldul creanţelor neachitate de către Gazprom Export a fost de 23.080.131,74 Euro (114.814.423,37 lei), provizionat integral la 30 septembrie 2023", este arătat.

Costurile cu procesul erau estimate, în momentul organizării licitaţiei, la cel puţin 300.000 dolari. Până la finalul anului, datoria Gazprom ar putea sări de 30 milioane euro, conform datelor avansate.

Potrivit unor surse din piaţă, Transgaz este reprezentat la Curtea de Arbitraj de la Geneva de o firmă de avocatură elveţiană, în parteneriat cu una din România.

Cum acordul de reziliere semnat de Transgaz şi Gazprom Export este semnat în conformitate cu legile Confederaţiei Elveţiene, compania română a fost nevoită să angajeze servicii de reprezentare externe ca urmare a faptului că în cadrul Departamentului Juridic al companiei nu există consilieri juridici specializaţi în dreptul din Ţara Cantoanelor.

Transgaz a precizat că „valorile facturate au fost în prealabil verificate şi acceptate de reprezentanţii Gazprom Export LLC. Facturile emise în perioada decembrie 2020 – septembrie 2022 au fost achitate integral, în interiorul termenului prevăzut în Acord pentru efectuarea plăţii. Facturile emise de Transgaz S.A. ulterior lunii octombrie nu au mai fost achitate de Gazprom Export LLC sau de firmele din grupul acesteia, fără însă ca aceste facturi să fie contestate”.

Dacă Gazprom refuză să plătească în continuare, suma însă se va mări considerabil, la aproximativ 30 milioane euro: „Suma maximă totală a plăţilor datorate de Gazprom Export LLC pentru perioada cuprinsă între data de la care nu a mai efectuat plăţi şi data încetării Acordului, respectiv 31.12.2023, este de 31,6 milioane dolari”, este arătat.

La sfârşitul anului 2020 a fost reziliat contractul istoric de transport pe conducta Isaccea–Negru Vodă 3 prin încheierea unui Acord de Încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA şi Gazprom Export LLC, care a creat cadrul necesar pentru asigurarea accesului liber al terţilor la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 şi T3.

Profit.ro anunţa la acea dată că Transgaz va mai încasa bani de la compania de export gaze a Gazprom (Gazprom Export LLC) încă 3 ani în pofida rezilierii cu 2 ani în avans a contractului de transport pe conducta Isaccea – Negru Vodă 3. Motivul: contractul semnat era de tipul “ship or pay”, ceea ce însemna că ruşii erau obligaţi să achite valoarea rezervării conductei indiferent dacă o foloseau sau nu pentru exportul de gaz în Balcani.

Acordul istoric dintre Transgaz şi Gazprom pentru conducta Isaccea-Negru Vodă 3 ar fi trebuit să expire la finalul anului 2022.

Acordurile pentru conductele Isaccea-Negru Vodă 1 şi 2 expiraseră la data punerii în funcţiune a Turkstream, cel de pe firul 3 rămânând singurul în vigoare pînă la finalul lui 2020, când a fost reziliat.

Tag Cloud