Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Lovitură neașteptată primită de Gazprom: Putin vrea să liberalizeze exportul de gaze lichefiate

Lovitură neașteptată primită de Gazprom: Putin vrea să liberalizeze exportul de gaze lichefiate

20130214 - Gazprom Putin

Ultima săptămână a fost una extrem de dificilă pentru Gazprom. După ce și-a informat investitorii într-o întâlnire privată că rezultatele pe 2012 vor fi dezamăgitoare, ieri Gazprom a primit o lovitură sub centură de unde se aștepta mai puțin, de la președintele Rusiei Vladimir Putin. Acesta a anunța că intenționează să pună capăt monopolului Gazprom pe exportul de gaze naturale lichefiate (LNG).

Astfel, brusc, Gazprom se vede încolÈ›ită atât de concurenÈ›ii externi, în urma renunțării Statelor Unite la majoritatea importurilor de gaze naturale, ca urmare a exploziei exploatărilor de gaze de È™ist peste ocean, cât È™i concurenÈ›ii interni, care vor profita de liberalizarea exporturilor oferită de Putin. 

Măsura a fost motivată de Putin prin faptul că Rusia, deÈ™i deÈ›ine rezervele cele mai ridicate de  gaze naturale din lume, se află mult în spatele celorlalÈ›i mari exportatori de LNG, cu o pondere de numai 3,6% din piaÈ›a globală a LNG.

"Dacă nu promovăm politici active în acest sens, riscăm să predăm total piaÈ›a competitorilor", a declarat Putin. "Trebuie create toate condiÈ›iile dezvoltării acestui sector (al gazelor naturale lichefiate), inclusiv liberalizarea pas cu pas a exporturilor", a afirmat preÈ™edintele rus. 

Gazprom, între ciocanul concurenților interni și nicovala celor externi

Liberalizarea exporturilor ar fi o lovitură extrem de dură acordată Gazprom, aflată deja sub presiunea concurenței pe piața internă, dar și pe piața externă, unde norvegieni de la Statoil câștigă teren în fața gigantului rus, în special din cauza încăpățânării acestuia de a menține prețul gazelor legat de cel al țițeiului. Statoil oferă contracte mult mai flexibile partenerilor săi europeni legate de prețul de livrare la terminal.

Dacă Gazprom a dus-o rău anul trecut, fiind nevoită să renegocieze unele contracte cu partenerii europeni, în urma scăderii cererii pe Bătrânul Continent, concurenții săi interni, Novatek și Rosneft și-au majorat producția de gaze, însă au fost oblicați să vândă pe un preț mai redus doar pe piața internă, ieșirea pe piețele externe fiindu-le refuzată prin lege.

În prezent, Gazprom operează singura unitate care produce LNG, aflată în Pacific, pe insula Sakhalin, în parteneriat cu Royal Dutch Shell (RDSA) și Mitsui (MITSY).

Novatek și Rosneft, marii câștigători ai liberalizării

Novatek, cea de-a doua mare companie producătoare de gaze din Rusia a solicitat anul trecut să i se permită exportul de LNG începând cu 2016, când va deveni perfect funcțională unitatea construită în parteneriat cu francezii de la Total SA, din regiunea Yamal din Siberia.

De altfel, Putin a solicitat regândirea strategiei energetice a Rusiei, prin concentrarea în special pe piața asiatică și exportul de LNG. Până în prezent, nici Putin, nici ceilalți oficiali ruși nu au atentat la cel mai important monopol deținut de Gazprom, exportul de gaze prin conducte.

Chiar dacă, potrivitWall Street Journal, Gazprom a refuzat să comenteze declarațiile lui Putin, nu este o noutate faptul că gigantul rus s-a opus în repetate rânduri acordării dreptului de a exporta și celorlalți concurenți autohtoni.

Igor Seșin, CEO-ul Rosneft și aliatul politic al lui Putin, a fost cel care a provocat reacția președintelui solicitând liberalizarea exporturilor în cadrul unei întâlniri cu oficiali guvernamentali ruși. Potrivit lui Seșin, Rosneft, deține importante rezerve de gaze, alături de rezervele de petrol, în perimetrele din Arctica.

Tag Cloud