Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Business as usual: giganții petrolieri occidentali nu părăsesc Rusia, în pofida crizei ucrainene

Business as usual: giganții petrolieri occidentali nu părăsesc Rusia, în pofida crizei ucrainene

Arctica Exxon

Gigantul francez Total SA anunță că va continua să investească în Rusia și în proiectul de gaze naturale lichefiate Yamal, în ciuda tensiunilor politice legate de Ucraina, în timp ce italienii de la Eni spun că rezervele de gaz ale Rusiei îi dau Moscovei un avantaj considerabil asupra Europei. BP și-a prezentat recent planul actualizat de investiții pentru 2014, printre punctele discutate numărându-se reafirmarea deciziei de menținere a proiectelor din Rusia. La rândul lor, americanii de la Exxon spun că este improbabil ca recentele tensiuni din Ucraina să le afecteze proiectele majore din Rusia.

„Suntem acolo pe termen lung”, a spus directorul executiv al Total, Christophe de Margerie. „Total și Yamal vor supraviețui cu siguranță acestei crize și altora, sper că nu prea multe”, adăugat el.

Producătorul de gaze rus Novatek, împreună cu Total și compania chineză CNPC, dezvoltă proiectul Yamal din zona arctică, de 26,9 miliarde de dolari, programat să intre în producție în 2017. „Rusia are nevie de gaze”, a spus de Margerie. Total, care este prezentă în Rusia din 1991, deține 20% din proiect.

Directorul executiv a menționat de asemenea că piața nu se aștepta la escaldarea crizei din Ucraina, fapt care creează riscul ca prețul petrolului să ajungă chiar și la 150 de dolari barilul.

Arma gazeiferă a Rusiei

La rândul său, Paolo Scaroni, directorul executiv al gigantului italian Eni, spune că rezervele vaste de gaze ale Rusiei îi dau un avantaj considerabil asupra Europei.

„Gazul rusesc este important pentru Europa și importanța sa crește”, a spus Scaron.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze al Europei, asigurând aproximativ un sfert din cererea continentului, care, la fluxurile zilnice actuale de 270 de milioane de metri cubi, valoarează aproximativ 100 de miloane de dolari pe zi. În jur de o treime din gazul rusesc este exportat prin Ucraina.

„Cel mai prost scenariu ar fi întreruperea totală a livrărilor rusești prin Ucraina”, a spus Scaroni, adăugând, totuși, că nu crede că se va ajunge până acolo.

BP depinde de ruși

Gigantul producător de petrol și gaze BP și-a prezentat recent planul actualizat pentru investitori pentru 2014, printre punctele discutate numărându-se reafirmarea deciziei de menținere a proiectelor din Rusia.

Din punctul său de vedere, BP este adânc înrădăcinată în sectorul energetic din Rusia. Drept rezultat al acțiunilor sale din ultimii câțiva ani, BP deține în prezent 20% din compania rusă petrolieră Rosneft. Investiția BP în Rosneft reprezintă o parte majoră a producției și a rezervelor dovedite ale companiei, mai ales acum că BP este o companie mult mai mică decât în trecut.

Participația BP la Rosneft aduce aproximativ 28% din producția de 3,2 milioane de barili pe zi și 37% din rezervele sale de petrol de 18 miliarde de barili.

În comparație cu alți giganți integrați europeni, este clar cât de mare este de fapt investiția BP în Rusia. Producția netă a BP în 2013 în Rusia a fost de 961.000 de barili echivalent petrol pe zi. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, compania Total a produs doar 192.000 de barili pe zi în Rusia anul trecut.

La rândul lor, americanii de la Exxon spun că este improbabil ca recentele tensiuni din Ucraina să le afecteze proiectele majore din Rusia.

Exxon: nimic nu se schimbă

Exxon Mobile Corp are mai multe în joc în Rusia decât oricare altă companie energetică din SUA, dar are încredere că proiectele sale vor rămâne în picioare, în ciuda tensiunilor recente dintre Vest și Kremlin.

„Nu a existat niciun impact asupra niciunuia dintre planurile sau activitățile noastre până la acest moment. Nici nu m-aș aștepta să fie vreunul, exceptând măsurile luate de guverne, care sunt dincolo de controlul nostru”, a spus directorul executiv Rex Tillerson, la întâlnirea anuală a companiei cu analiștii. „Nu vedem nicio nouă provocare ca urmare a situației actuale”, a adăugat el.

După ani de investiții, se așteaptă ca Exxon să înceapă să sape după petrol și gaze anul acesta într-un perimetru important de pe coasta de est a Rusiei și să foreze prima sondă a companiei în apele arctice ale Rusiei, unde ar putea exista miliarde de barili de petrol.

Deși Exxon a spus că aceste proiecte vor fi demarate conform programării inițiale, compania și-a amânat planurile privind începerea de lucrări de explorare pentru petrol în porțiunea ucraineană a Marii Neagre din cauza tensiunilor de acolo, a spus directorul executiv.

Au nevoie de noi resurse

Unii analiști privesc cu scepticism asigurările date de companie în legătură cu situația din Rusia, în contextul în care Vestul somează Rusia să își retragă forțele miliare din regiunea ucraineană Crimeea.

Problemele din Ucraina vin în contextul în care Exxon se confruntă cu îngrijorările investitorilor privind capacitatea sa de a găsi noi rezerve de petrol și gaze și costurile implicate de noile proiecte.

Compania are în plan reducerea cheltuielilor de capital, creșterea eficienței producției de petrol și gaze cu circa 10% în următorii trei ani, vânzarea unor active mai puțin profitabile și amânarea unor proiecte majore din Kazahstan și Australia.

Rusia l-a făcut CEO

Rex Tillerson cunoaște bine peisajul politic al Rusiei. El și-a consolidat urcarea în ierarhia Exxon cu mai mult de un deceniu în urmă, când a negociat o înțelegere care a dat acces companiei la perimetre petroliere semnificative de pe Insula Sakhalin din Rusia, în estul extrem.

În calitate de CEO, Tillerson a implicat Exxon într-o alianță mai strânsă cu Kremlinul, parafând un acord cu compania controlată de stat Rosneft pentru a explora o arie a zonei arctice a Rusiei care este mai mare decât statul Texas. Acest proiect va costa mai mult de 3,2 miliarde de dolari.

Înțelegerea din 2011 a fost semnată în prezența președintelui rus Vladimir Putin, în casa de vacanță a acestuia de la Marea Neagră. Parteneriatul a fost extins anul trecut, pemițând companiei Rosneft să cumpere participații la unele proiecte ale Exxon din Golful Mexic. Biografia lu Tillerson de pe site-ul Exxon menționează că a primit Ordinul Prieteniei din partea președintelui Putin anul trecut.

Exxon se pregătește să foreze prima sa sondă anul acesta în Marea Kara din Oceanul Arctic. Este una dintre cele mai îndeaproape urmărite sonde din lume, spun analiștii, un prospect care singur ar putea aduce miliarde de barili de petrol.

Compania plănuiește de asemenea să testeze potențialul de petrol al unui strat dens de rocă din vestul Siberiei, numit Șistul Bazhenov.

Guvernele trec, zăcămintele rămân

Chiar dacă Exxon are succes în Rusia, tot i-ar lua ani de zile pentru a pompa cantități semnificative de petrol și gaze din oceanul Arctic. Dar proiectele se întrevăd mari pentru companie, în contextul în care aceasta caută peste tot în lume noi surse de petrol. Producția Exxon a scăzut în ultimii doi ani, dar compania estimează că va adăuga echivalentul unei producții de un milion de noi barili până în 2017.

Rusia are nevoie de expertiza tehnică și de banii de investiții ai Exxon, spun analiștii. Compania asigură cea mai mare parte a costurilor pentru explorarea din zona arctică și un centru de cercetări pentru foraj în regiune.

Sancțiunile împotriva Rusiei ar putea împiedica planurile Exxon, a spus Pavel Molchanov, analist la Raymond James. „Este cu siguranță un scenariu plauzibil, acela că vor fi restricții ale investițiilor”, a spus el. El a adăugat că nu se așteaptă, totuși, la o blocadă pe exporturile de petrol și gaze ale Rusiei.

Rex Tillerson a precizat că Exxon a avut de înfruntat sancțiuni și înainte, în Iran, Irak și Libia.

„Este doar un aspect al riscurilor cu care ne confruntăm acolo. Pentru țări care vor să își dezvolte resursele naturale, beneficiul pe care Exxon îl oferă nu se schimbă niciodată și de obicei supraviețuiește chiar când au loc schimbări de guverne”, a conchis el.

Tag Cloud