Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri10042024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale CEO-ul Chevron, John Watson, se va retrage, urmând a fi înlocuit de vicepreședintele Mike Wirth, expert în rafinare

CEO-ul Chevron, John Watson, se va retrage, urmând a fi înlocuit de vicepreședintele Mike Wirth, expert în rafinare

Chevron procese

Președintele executiv al Chevron Corp John Watson se va retrage în mod surprinzător la finalul lunii septembrie, urmând a fi înlocuit, potrivit Reuters, cu vicepreședintele Mike Wirth. Potrivit The Wall Street Journal, demisia lui Watson este rezultatul presiunilor din ce în ce mai mari cu care se confruntă industria, de reducerea a costurilor și de control al cheltuielilor în urma reducerii considerabile a prețului petrolului.

De altfel, principalele firme concurente ale companiei americane, Exxon Mobil Corp, Total și Royal Dutch și-au numit deja noi președinți executivi cu experiență în activitatea de rafinare, care devine cea mai importantă pe perioade cu preț redus al petrolului, când componenta de downstream o surclasează din punct de vedere al rezultatelor financiare pe cea de upstream.

În urma numirii lui Rex Tillerson ca sectretar de stat al SUA, Exxon a preferat să-l numească CEO pe Darren Woods, expert în activitatea de rafinare.

Acțiunile Chevron s-au apreciat cu 35% din ianuarie 2010m când John Watson a preluat funcția de CEO, însă în aceeași perioadă indicele industrial al Dow Jones s-a dublat.

Purtătorul de cuvând al Chevron, Kent Robertson, a refuzat să comenteze știrea apărută în presa americană, în timp ce nici Watson, nici Wirth nu au răspuns solicitărilor ziariștilor.

Mike Wirth, în vârstă de 56 de ani, este vicepreședinte al Chevron din luna februarie și conduce divizia de transport a companiei. El a mai ocupat funcția de director al segmentului de rafinare al Chevron, segment care a crescut rapid în ultimii ani, ca urmare a investițiilor considerabile efectuate de companie în extinderea capacității de rafinare și în în renovări.

Luna trecută, Chevron a raportat rezultate peste așteptări pe primul semestru, ca urmare a producției mai ridicate, prețurilor în ascensiune ale petrolului și a reducerii cheltuielilor cu marile proiecte din upstream.

Deși a renunțat la explorarea după gaze de șist în România, Chevron continuă să bage bani în subsidiara sa locală, Chevron Romania Exploration and Production SRL. Ultima majorare de capital, cu 1,2 milioane dolari, a fost efectuată de americani la finalul lunii noiembrie. Unul din motive ar putea fi chiar acela că firma este încă implicată în procese legate de prezența în România. De exemplu, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție se află recursul într-un litigiu declanșat în 2012 de mai multe ONG-uri, printre care Asociația Salvați Bucureștiul, prin care se solicita anularea tuturor celor patru acorduri petroliere semnate de ANRM cu Chevron, pentru perimetrele de gaze de șist din Moldova și Dobrogea.

În plus, România este implicată într-un litigiu cu Chevron, aflat pe rolul Curții de Arbitraj de la Paris, litigiul fiind cel mai probabil legat de acordurile petroliere de concesiune semnate de americani în 2011 cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru perimetrele de gaze de șist Adamclisi, Vama Veche și Costinești din Dobrogea, acorduri la care Chevron anunțase că intenționează să renunțe, dar care nu au încetat în mod oficial.

Tag Cloud