Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Ucraina îi amenință pe separatiștii proruși din estul țării că le va face ce a făcut Gazprom Kievului: le va tăia gazele

Ucraina îi amenință pe separatiștii proruși din estul țării că le va face ce a făcut Gazprom Kievului: le va tăia gazele

Donbass gaze

Nici n-a fost încheiat bine acordul tripartit Ucraina-Rusia-UE de reluare a livrărilor de gaze rusești către Ucraina pe perioada iernii că autoritățile de la Kiev amenință cu întreruperea alimentării cu gaze naturale a regiunilor din estul țării controlate de separatiștii proruși,monopolul energetic ucrainean de stat Naftogaz susținând că autoproclamatele republici Donețk și Lugansk îi datorează 308 milioane dolari, reprezentând facturi neachitate pentru gazele livrate de Naftogaz în regiunea Donbass în ultimele două ierni.

Interesant este că întreruperea alimentării cu gaze a Donbass-ului de către Naftogaz ar reprezenta o recunoaștere tacită de către Kiev a entităților politice separatiste proruse din regiune. În plus, într-o astfel de ipoteză, statul ucrainean ar face economie de bani și de gaze, dat fiind că, cel mai probabil, aprovizionarea cu gaze naturale a republicilor Donețk și Lugansk ar fi preluată de către gigantul rus de stat Gazprom, existând infrastructura de transport necesară pentru ca Rusia să livreze gaze direct în regiune.

Ucraina ia în calcul tăierea aprovizionării cu gaze naturale a regiunilor separatiste din estul țării, a declarat CEO-ul Naftogaz, Andrei Kobolev, într-un interviu televizat, citat de Ria Novosti.

"Este posibil să luăm decizia de a întrerupe alimentarea cu gaze a regiunii", a spus Kobolev.

Rusia să îi aprovizioneze pe proruși

Anterior, premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, propusese tăierea gazelor de către Naftogaz în regiunea Donbas, care nu se află sub controlul autorităților de la Kiev, adăugând că va discuta această chestiune cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Iațeniuk a arătat că Naftogaz nu își încasează facturile pentru gazele livrate în republicile Donețk și Lugansk și a dat asigurări că compania are la dispoziție toate mijloacele tehnice necesare pentru a opri fluxul de gaze către regiunile separatiste proruse.

Declarațiile au fost făcute la foarte scurt timp după ce Ucraina, Rusia și UE au ajuns la un acord privind reluarea livrărilor de gaze rusești către Ucraina pe perioada iernii.

La rândul său, ministrul ucrainean de Finanțe, Oleksandr Șlapak, a propus ca Rusia să aprovizioneze direct cu gaze republicile Donețk și Lugansk, dat fiind că regiunea dispune de sistemul de conducte necesar în acest sens.

"De ce nu ar aproviziona Rusia cu gaze această regiune, devreme ce există infrastructura necesară, iar oamenii de acolo sunt gata să plătească pentru asta? Pe noi nu ne plătesc", a spus Șlapak, amintind datoria de 308 milioane dolari a Donbassului față de Naftogaz.

Tehnic se poate, juridic e complicat

"Din informațiile pe care le am, această chestiune nu a fost discutată la recentele negocieri tripartite Ucraina-Rusia-UE pentru că Comisia Europeană a decis să nu se implice în chestiunea anexării Crimeii și a confruntărilor militare din regiunea Donbass", a declarat Iuri Korolciuk de la Institutul pentru Strategii Energetice din Kiev.

Autoproclamatele republici Donețk și Lugansk ar fi făcut deja demersuri pe lângă Rusia, cerând Moscovei să le trateze ca entități separate de Ucraina în ceea ce privește chestiunea aprovizionării cu gaze naturale. Mai mult, ar fi început și lucrări pentru repunerea în funcțiune a gazoductului Taganrog-Mariupol, datând din perioada URSS, care a fost închis în 2009. În septembrie, liderii separatiști din Donețk au anunțat că se poartă discuții cu Kremlinul pe această temă, declarație neconfirmată de Rusia.

Din punct de vedere tehnic, este perfect fezabilă livrarea directă de gaze de către Rusia în Donbass, cu condiția înlocuirii anumitor segmente ale gazoductului Taganrog-Mariupol. Cu toate acestea, dat fiind că, juridic, republicile Donețk și Lugansk fac parte din Ucraina, Rusia nu are dreptul legal de a le vinde direct gaze. Potrivit contractului semnat de Moscova și Kiev în 2009, schimburile de gaze dintre Ucraina și Rusia pot fi făcute doar prin intermediul Naftogaz și Gazprom.

În al doilea rând, conducta Taganrog-Mariupol aparține statului ucrainean, fiind proprietatea Naftogaz. Pentru ca Rusia să poată începe să aprovizioneze direct cu gaze Donbassul, ar trebui mai întâi ca Kievul să recunoască măcar autonomia, dacă nu independența celor două republici separatiste din estul Ucrainei. În acest fel, conducta n-ar mai fi proprietatea Naftogaz, ci a celor două republici.

Nici Rusia n-ar vrea să se lege la cap

Problema este că autoritățile de la Kiev nu au de gând, cel puțin deocamdată, să recunoască autonomia Donbass-ului. Iar Rusia, cel mai probabil, nu este entuziasmată nici ea de ideea ca Gazprom să aprovizioneze regiunea cu gaze, printre altele pentru că cei de acolo au de mai mult timp reputația de rău-platnici. Cele două republici ar avea nevoie de 6 miliarde de metri cubi de gaze pentru a trece iarna, în condițiile în care depozitele subterane de înmagazinare din regiune conțin în prezent doar 1 miliard de metri cubi.

În concluzie, Donbassul ar avea nevoie de 5 miliarde de metri cubi de gaze, care ar costa 1,9 miliarde dolari, la prețul de 385 dolari/mia de metri cubi. Este o cantitate mai mare decât cea de care Ucraina mai are nevoie în total pentru a face față iernii, respectiv 4 miliarde de metri cubi.

Mai este și problema datoriilor de 308 milioane dolari ale Donbassului față de Naftogaz. Acestea reprezintă gaze livrate și neplătite în ultimele două ierni de către clienții industriali și de sistemele de încălzire centrală a locuințelor din regiunea separatistă.

"Este o problemă internă veche a Ucrainei. Donbassul a fost dintotdeauna cel mai mare datornic al Naftogaz. Însă devreme ce Ucraina susține că Donbassul este teritoriul său, atunci va trebui să livreze gaze în regiune", spune Iuri Korolciuk de la Institutul pentru Strategii Energetice din Kiev.

Pe de altă parte, Serghei Pikin, de la Energy Development Fund din Moscova, spune că Gazprom i-ar putea sprijini pe separatiștii proruși din Ucraina la lucrările necesare repunerii în funcțiune a gazoductului Taganrog-Mariupol doar din "solidaritate frățească". În plus, un astfel de sprijin ar putea fi acordat doar la solicitarea Naftogaz și pe baza unui contract semnat cu compania ucraineană.

Tag Cloud