Scumpirea transportului de ţiţei: 21% creştere profit Conpet
- Detalii
- Publicat în 12 February 2014
Tarifele reglementate de stat pentru transportul ţiţeiului au crescut aproape în fiecare an, fapt care se reflectă inevitabil şi în rezultatele obţinute de Conpet, compania controlată de stat care operează în regim de monopol sistemul naţional de transport al produselor petroliere. În perioada 2010-2012, tarifele pentru transportul ţiţeiului autohton, al gazolinei, etanului şi condensatului au crescut cu 11,7%. În noiembrie, ANRM a aprobat o nouă scumpire a tarifelor Conpet, cu 5,44%. Acestea sunt o parte din explicaţiile pentru care, Conpet Ploieşti a înregistrat anul trecut un profit de 37,3 milioane lei, cu 21,1% peste anul 2012, fapt indicat de rezultatele preliminare neauditate ale companiei.
Veniturile aferente cifrei de afaceri au crescut anul trecut cu 4,4% până la 14,7 milioane lei. Această creştere a fost “determinată de majorarea tarifului de transport ţiţei intern începând cu semestrul II al anului 2012 şi de modificarea structurilor cantităţilor de ţiţei transportate (creşterea cantităţii de ţiţei din intern şi import şi diminuarea cantităţilor deversate din Rafinăria Arpechim în Rafinăria Brazi)”, se arată în raportul Conpet.
Veniturile din activitatea de transport ţiţei, gazolină şi condensat ca activitate de bază, deţin 90% din totalul veniturilor din exploatare ale firmei ploieştene.
Tarifele nu sunt reglate de piaţă ci prin… ordine ale preşedintelui ANRM. Astfel, în prima jumătate a lunii noiembrie, ANRM a aprobat majorarea cu 5,44% a tarifului perceput de compania de stat Conpet Ploieşti pentru transportul ţiţeiului şi al altor produse petroliere din producţia internă prin conducte şi tariful a crescut de la 75,58 lei pe tonă la 78,64 lei pe tonă, potrivit unui ordin al preşedintelui ANRM.
Conpet are monopolul transportului prin conducte cu un acord de concesiune pe 30 de ani, din iulie 2002 începând, şi oferă servicii de transport la preţuri reglementate.
Activitatea principală a Conpet este transportul de ţiţei, gazolină, etan şi condensat prin conducte şi cu vagoane cisternă pe calea ferată, pentru aprovizionarea rafinăriilor din România şi din Balcani cu ţiţei din producţia internă şi din import şi cu derivate ale acestuia.
Firma operează o reţea de conducte cu o lungime de 3.800 km, care traversează 24 de judeţe ale ţării. Acest sistem de conducte include şi staţii de pompare, rampe de încărcare - descărcare, cazane CF şi parcuri de rezervoare.
Din 5 septembrie 2013, acţiunile emise de Conpet se tranzacţionează pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucuresti, sectorul Titluri de Capital, categoria I. Firma are un capital social subscris şi vărsat în valoare de 28.569.842,4 lei, împărţit în 8.657.528 acţiuni nominative cu valoarea nominală de 3,3 lei fiecare.
Acţionarii companiei sunt: Statul român prin Ministerul Economiei (58,7% deţinere), Fondul Proprietatea (29,7%) şi alţi acţionari.