Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate ANAF spune că Oil Terminal nu are datorii la buget și nu va fi executată silit, acuzându-l pe Predoiu de politizarea cazului

ANAF spune că Oil Terminal nu are datorii la buget și nu va fi executată silit, acuzându-l pe Predoiu de politizarea cazului

RAFO

ANAF afirmă, joi, că operatorul portuar de transport și depozitare țiței și produse petroliere Oil Terminal Constanța, controlat de statul român, nu are datorii la buget și că în evidențele fiscale a fost înregistrată o creanță nereală.

"Această situație se datorează existenței unor decizii echivoce ale instanțelor de judecată, precum și indeciziei organelor fiscale, perpetuată din anul 2008 și până astăzi", se arată într-un comunicat al ANAF.

Fiscul mai precizează că, urmare a intervenției Oil Terminal pe lângă conducerea ANAF, situația a fost corectată, în sensul anulării debitului.

"Pentru Oil Terminal nu mai subzistă obligația de plată a acestei sume întrucât această obligație de plată către buget a fost stinsă", se arată și într-o adresă de joi a ANAF către Oil Terminal.

Despre ce era vorba: datorii din 2003, plătite de RAFO

Oil Terminal a primit pe data de 25 august 2014 somație de la ANAF privind începerea executării silite pentru datorii la buget în sumă totală de peste 73 milioane lei, stabilite prin acte de constatare întocmite în anul 2003, însă cei de la Oil Terminal au susținut în mod repetat că debitul respectiv a fost deja achitat integral de către codebitorul RAFO SA.

"(...) în data de 25 august, ANAF ne-a comunicat (...) începerea executării silite pentru suma de 73.361.451 lei în temeiul titlurilor executorii (...) emise de Biroul Vamal Constanța", se arată într-o informare a Oil Terminal, remisă Bursei de Valori București (BVB).

Potrivit titlurilor executorii menționate, datate 2003, datoriile Oil Terminal la buget ar reprezenta TVA în sumă de 70.641.429 lei, comision vamal de 1.845.385 lei și taxe vamale de 874.637 lei.

Oil Terminal a susținut că titlurile executorii emise de ANAF sunt lipsite de actualitate, fapt probat, potrivit companiei, de o sentință irevocabilă a a Judecătoriei Constanța din august 2012, care a admis contestația la executare a Oil Terminal.

"Executarea silită pornită împotriva SC Oil Terminal SA este nelegală, dat fiind că debitul imputat acestui agent economic a fost achitat integral de către codebitorul SC RAFO SA. Potrivit principiilor de drept civil, orice datorie se stinge prin plată, fără a afecta legalitatea actului prin care a fost stabilită datoria", se arată în motivarea sentinței Judecătoriei Constanța, citată în informarea Oil Terminal remisă BVB.

Predoiu susținea că Ponta vrea să vândă Oil Terminal ieftin chinezilor

Oil Terminal preciza că urmează să facă în regim de urgență toate demersurile legale necesare în vederea opririi executării silite și anulării titlurilor executorii. Compania este controlată de statul român prin Ministerul Economiei, care deține aproape 60% din acțiunile operatorului portuar de transport și depozitare țiței și produse petroliere.

Miercuri, prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu a scris pe contul său de Facebook că executarea silită a Oil Terminal face parte dintr-o strategie a guvernului Ponta de a vinde la preț scăzut operatorul portuar unei companii chineze.

"Ceva informații care mi-au parvenit, precum şi instinctul, îmi spun că se pregătește o nouă MEGA-HOŢIE: OIL TERMINAL. E o companie strategică de interes național. Metoda hoţiei e simplă: executare silită forţată şi abuzivă de către ANAF, privatizarea ca metodă de “salvare”, evident la un preț scăzut, că doar vorbim de faliment, nu-i aşa? Şi, ca din întâmplare, cumpărarea ei de către o companie chineză sau cu capital chinezesc. Fără comisioane nelegale, bineînțeles. În cinstea vizitei Dr.Ponta în China!", scria Predoiu pe Facebook.

În replică, cei de la ANAF îl acuză pe Predoiu de politizarea cazului.

"Folosirea acestei situații în bătălia politică descalifică public pe cei ce inventează scenarii, pe care doresc să le exploateze electoral", se arată în finalul comunicatului ANAF.

Tag Cloud