Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue11052024

Last updateTue, 29 Oct 2024 8am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Două parcuri solare din Sibiu şi Argeş, desfiinţate

Două parcuri solare din Sibiu şi Argeş, desfiinţate

panouri solare distruse

La zecile de proiecte de energie regenerabilă desfiinţate despre care a scris pe larg Energy Report în ultima perioadă, se mai adaugă două. Astfel, recent s-a mai renunţat la două proiecte de producerea electricităţii din panouri solare. Firmele de proiect, “Soleil Sib Energy” prin care se pregătea ridicarea unui parc solar în Săcele (Sibiu) şi “Parc Solar Topoloveni” au fost dizolvate, indică documente de la Registrul Comerţului, consultate de Energy Report.

La Sibiu, proiectul a trecut cu bine de Agenţia pentru Protecţia Mediului încă din vara anului 2013. Parcul ar fi urmat să aibă o capacitate instalată de 1 MW.

Un alt proiect, puţin mai mare, de 3 MW se promitea până în acest an chiar, la Topoloveni, Argeş. Acolo, primarul localităţii, Gheorghiţă Boţîrcă a făcut licitaţie pentru realizarea lucrărilor, astfel că din 14 firme participante a câştigat licitaţia o firmă din Spania, Aldesa Construcciones.

Obiectul contractului atribuit pe 2 decembrie 2014 consta în livrarea, instalarea şi punerea în funcţiune a centralei precum şi asigurarea mentenanţei. Concret, era vorba de lucrări de amenajare a terenului din locaţie, structuri şi fundaţii, livrarea de panouri solare fotovoltaice mono sau policristalin de o putere de 280 W/mp şi 10.714 panouri instalate, livrarea de echipamente electrice corespunzătoare (invertoare, conexiuni, cutii de racordare, transformatoare de putere, precum şi  instalarea şi punerea în funcţiune a Centralei Fotovoltaice 3 MWp şi teste pentru 72h, asigurarea serviciilor de mentenanţă şi service pe o perioada de 5 ani. Pentru lucrările propuse s-a rezervat o suprafaţă totală de 7 ha.

Interesant este că spaniolii au subcontractat lucrarea unei alte firme, “Parc Solar Topoloveni” ai cărei asociaţi sunt tot din familia Boţîrcă, respectiv Nicolae Sorin Boţîrcă (36 de ani) şi Oana Boţîrcă (fostă Ungureanu, de 28 de ani). Şi această firmă a fost dizolvată şi lichidată, în urmă cu o lună.

Acest din urmă proiect urma să fie cu bani de la Uniunea Europeană, mai precis, la mijloc erau nu mai puţin de 54 de milioane de lei. Spaniolii s-au retras însă din proiect.

Tag Cloud