Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04232024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Țițeiul Brent își consolideaza poziția în fața WTI

Țițeiul Brent își consolideaza poziția în fața WTI

20130207 - Brent WTI

Țițeiul Brent a urcat joi la cel mai înalt nivel înregistrat în ultimele patru luni pe bursa londoneză, majorându-și ecartul înregistrat în raport cu principalul său concurent pe piețele de materii prime, West Texas Intermediate (WTI), pentru cea de șaptea zi consecutivă.

Țițeiul Brent este un țiței sweet light (cu o densitate și cu o vascozitate mai redusă și cu un conținut mai redus de sulf), numele său provenind de la exploatarea Brent a celor de la Shell din Marea Nordului. În prezent, Brent-ul nu mai conține doar sortimentul inițial de țiței Brent, din cauza faptului că exploatarea acestuia a ajuns de mult la maturitate, ci o combinație de patru sortimente de țiței: Brent Blend (sortimentul originar), Forties Blend, Oseberg și Ekofisk.

WTI este mai puțin dens și mai puțin vâscos decât Brent-ul, neconținând nici atât de mult sulf, precum concurentul său listat pe piața londoneză. Originea sa este, așa cum o arată și numele, statul Texas, și este listat pe NYMEX.

Rafinăriile americane și-au majorat producția

Cotațiile futures ale Brent-ului au câștigat 0,7%, atingând cel mai înalt nivel din 14 septembrie 2012. Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol al lumii, a produs 9,05 milioane de barili pe zi în luna ianuarie, o cantitate aflată în apropierea nivelului cel mai redus înregistrat din mai 2011.

Drept urmare, rafinăriile americane au fost nevoite să își majoreze producția cu 1,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Supraproducție de țiței

“Există un sentiment pozitiv în piață și înalt apetit pentru risc”, a declarat Filip Petersson, de la SEB AB din Stockholm, citat de Bloomberg. În opinia sa, prețul petrolului a crescut peste potențial, cu atât mai mult cu cât, consideră analistul, exista o supraproducție de țiței la nivel global.

Brent-ul cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 82 de cenți, până la 117,55 dolari pe baril. Iar volumul tranzacțiilor a fost aproape dublu față de media înregistrată în ultima sută de zile. Ecartul Brent-ului în raport cu WTI a fost de 20, 51 dolari.

WTI cu livrare în luna martie s-a tranzacționat pe NYMEX la 96,77 dolari barilul, iar volumul de tranzacționare a fost cu 21,5% mai redus decât media înregistrată în ultima sută de zile. Prețul barilului de țiței WTI este mai ridicat cu 5,4% față de cel înregistrat anul trecut.

Tag Cloud