Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Petrolul se apreciază după o săptămână în care a pierdut peste 8%

Petrolul se apreciază după o săptămână în care a pierdut peste 8%

oil increase

Petrolul s-a apreciat în această dimineață pe piețele asiatice după un început de lună iulie în care a pierdut mai mult de 8% ca urmare a crizei elene și a celei de pe piața de capital din China.

La ora 04:11 GMT (07:11 ora României) indicii futures ai West Texas Intermediate (WTI - important pentru piața americană) se apreciaseră cu 75 de centi, ajungând la un nivel de 52,4 dolari pe baril.

Indicii futures ai Brent-ului (etalon la nivel european și global) au evoluat și ei pozitiv, în creștere cu 70 de cenți, un baril de țiței Brent fiind tranzacționat la 57,75 dolari.

Cu toată această apreciere, pusă de analiști pe seama relativei reveniri a cotațiilor bursiere chineze, Brent-ul se află la un nivel cu 4% mai scăzut decât cel înregistrat vinerea trecută.

Reglementatorul pieței de capital chineze a luat ieri decizia drastică de a interzice acționarilor cu peste 5% să-și vândă acțiunile în următoarele șase luni într-io tentativă disperată de a stopa declinul cotațiilor companiilor chineze. În plus, forțele de ordine din China anchetează o potențială vânzare “manipulativă” a acțiunilor companiilor chineze.

Cererea de petrol a avut și ea un rol în revenirea de astăzi, o rafinărie cu o capacitate de 120.000 de barili pe zi reintrând în ciclul de producție după o perioadă de lucrări de mentenanță.

Cu toate acestea analiștii cred că piața petrolului este pusă în continuare sub o puternică presiune și nu consideră probabilă o revenire a prețurilor pe termen lung.

“Petrolul este pus sub presiune din mai multe părți, iar criza de pe piața chineză, perspectiva ca Iranul să-și reia producția și lichicidatea scăzută de pe piață se adaugă acestora. Petrolul WTI va trebui să se stabilizeze într-un alt interval, undeva la 50 dolari pe baril, cu un maxim de 58 dolari”, a declarat Ole Hansen, șeful diviziei de cercetare a pieței de mărfuri, citat de Reuters.

Tag Cloud