Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Sondaj Blomberg: Conflictul ruso-ucrainean, cel mai risc de securitate la adresa piețelor financiare

Sondaj Blomberg: Conflictul ruso-ucrainean, cel mai risc de securitate la adresa piețelor financiare

iUSt86qTuEUU

Rusia reprezintă cel mai are risc de securitate de pe piețele mondiale și va fi marele pierzător al scăderii prețului internațional al petrolului, reiese dintr-un sondaj realizat de Bloomberg în rândul investitorilor la nivel global.

Puși să aleagă una din cinci potențiale situații care ar putea afecta piețele internationale, peste jumătate (52%) dintre investitorii chestionați de Bloomberg au ales conflictul ruso-ucrainean drept cel mai mare risc pentru piețele financiare. 26% au optat pentru statul Islamic (ISIS sau ISIL), în timp ce Ebola a fost "preferată" de doar 4% din respondenți.

Statele Unite ale Americii (SUA) sunt percepute drept marele câștigător al micșorării prețurilor internaționale la petrol.

În prezent, Rusia se vede prinsă între ciocanul sancțiunilor economice impuse de Occident și nicovala prețurilor reduse la petrol, aflate la minimul ultimilor patru ani, ceea ce îi afectează dur economia.

Primele de risc ar putea fi afectate de conflictul ucraineano-rus

"Situația dintre Rusia și Ucraina este mult mai periculoasă pentru că în acest conflict avem de-a face un stat suveran, care încearcă să-și extindă puterea prin crearea de haos și prin amenințarea cu declanșarea unui război", susține Mikael Simonsen, director la Nordea Bank din Helsinki. "Acest lucru ar putea să ne pună pe gânduri în legătură cu cât de avansați suntem și influențeze primele de risc.", crede acesta.

Sondajul Blomberg a fost realizat între 11 și 12 noiembrie în rândul a de Selzer & Co în rândul a 510 de investitori, analiști și traderi, abonați Bloomberg și are o marja de eroare de plus sau minus 4,3 puncte procentuale.

Investitorii s-au confruntat cu o serie de crize geopolitice în acest an, de la conflictul armat din Ucraina la apariția cazurilor de Ebola din Africa sau tensiunile teritoriale persistente dintre China și vecinii săi.

Riscul violențelor politico-militare, în creștere

Gradul de risc pentru piețele financiare cu origini violente politice și militare este perceput ca fiind în creștere de 46% dintre respondenți, în timp ce 41% îl consideră stagnant și numai 13% consideră că acesta este în scădere. De altfel, până în prezent, Rusia a fost cea care a plătit cel mai mare preț ca urmare a acestui conflict: rubla s-a depreciat cu peste 30% de la începutul anului.

Rusia - marele pierzător al micșorării prețului la petrol; SUA - marele câștigător

Scăderea prețurilor la petrol au de asemenea potențialul de a modifica peisajul politic. Rusia este percepută de 51% dintre participanții la sondaj drept marele pierzător al reducerii prețului petrolului, înaintea Venezuelei (21%), Arabia Saudită (12%) și Iran (6%).

"Rusia și alte câteva state producătoare mai mici ar putea fi marii perdanți, din cauza faptului că acestea depind de un preț ridicat al petrolului pentru finanțarea bugetului de stat și a comerțului exterior", a declarat Fabian Fritzsche, de la Collineo Asset Management GmbH din Dortmund.

În ceea ce privește marii câștigători, opiniile sunt împărțite: 31% au optat pentru SUA, 18% pentru China și 15% pentru Japonia. 11% dintre investitori consideră că și Europa și India ar putea profita de pe urma acestui nivel redus al prețurilor la îiîei.

Majoritatea investitorilor europeni cred că ei și colegii lor asiatici vor fi marii câștigători, deoarece în SUA prețurile reduse vor afecta producția de petrol și gaze de șist.

"Statele Unite va beneficia de prețuri reduse, dar într-o măsură mai mică decât în UE, deoarece SUA este un mare producător de petrol", a declarat Gala Prada Sevilla, șeful fondurilor de pensii la Fiatc Seguros din Barcelona.

 

Tag Cloud