Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale BP avertizează asupra impactului sancțiunilor impuse Rusiei asupra propriului business

BP avertizează asupra impactului sancțiunilor impuse Rusiei asupra propriului business

bp-chief-executive-bob-dudley-speaks-rosneft-president-eduard-khudainatov-before-signing

Prima companie europeană care a anunțat posibile pierderi ca urmare a unei eventuale noi extinderi a sancțiunilor impuse Rusiei a fost gigantul britanic BP. 

BP, care deține 20% din acțiunile celei mai mare companii petroliere ruse, Rosneft, este, de altfel și compania europeană care riscă să piardă cel mai mult de pe urma embargoului economico-financiar impus Rusiei și mai ales de pe urma interdicției pusă la exportul de înaltă tehnologie destinată sectorului energetic din Rusia.  

"Orice nouă eroziune a relațiilor noastre cu Rosneft sau orice nouă sancțiune economică impusă Rusiei, ne-ar putea afecta obiectivele noastre strategice și de afaceri din Rusia, nivelul cifrei de afaceri, al investițiilor în Rosneft și în cele din urma, ne-ar putea costa chiar reputația", a declarat, potrivit Bloomberg, BP în comunicatul care a însoțit prezentarea rezultatelor financiare pe trimestrul al doilea.

BP a raportat o creștere a profitului cu 34% pe cel de-al doilea trimestru al anului. Nu mai puțin de un miliard de dolari din venitul net al Bp provine de la Rosneft, față de doar 218 milioane de dolari cât a fost înregistrat în perioada similară a anului trecut.

BP a primit săptămâna trecută dividende în valoare de 690 de milioane de dolari de la Rosneft, însă a precizat că dividendele pe anul în curs sunt în prezent puse în pericol. Participația BP la Rosneft este cotată la aproximativ 15 miliarde de dolari.

"Până în prezent, sancțiunile nu au avut nici un efect advers asupra BP sau asupra Ruhr Oel GmbH”, o rafinărie deâținută în comun de BP și Rosneft, se precizează în comunicat.

Situația BP este extrem de sensibilă și ca urmare a deciziei unui tribunal danez în urma căreia Rusia ar trebui să achite 50 de miliarde de dolari foștilor acționari ai Yukos Oil exprpriați cu forța de statul rus. Iar Rosneft și Gazprom ar putea fi târâte prin tribunale, fiind principalele beneficiare ale activelor naționalizate de statul rus de la Yukos Oil.

În pofida rezultatelor excelente prezentate, acțiunile BP au pierdut 2,5% pe bursa londoneză, atingând cel mai redus nivel din 17 aprilie.

Tag Cloud