Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Directorul companiei de cogenerare a lui Ioan Niculae a demisionat

Directorul companiei de cogenerare a lui Ioan Niculae a demisionat

Ioan Niculae inchisoare

Energy Cogeneration Group, compania care administrează  centralele de cogenerare ale miliardarului Ioan Niculae, s-a văzut nevoită să-şi numească un alt director după ce Iacob Pelea şi-a dat demisia, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

Iacob Pelea este şi preşedintele consiliului de administraţie al combinatului Donau Chem fiind în acelaşi timp o persoană influentă încă dinainte de 1989. Mai precis, acesta a făcut parte din Marea Adunare Naţională pe vremea lui Ceauşescu (Comisia pentru agricultură, silvicultură şi gospodărirea apelor).

În locul acestuia a fost ales, pentru o perioadă de patru ani, Gheorghe Râşneţu din Zimnicea.

Energy Cogeneration Group a încheiat anul 2014 cu afaceri de 29 de milioane de lei dar pierderi de 5 milioane de lei, cu o medie de 50 de angajaţi.

Compania a beneficiat în urmă cu peste un an de o majorare de capital de peste 126 de milioane de lei. La aceasta au contribuit acţionarii Donau Chem cu 62,8 milioane de lei, Amurco cu 46 milioane de lei şi Rafinăria Astra Română cu 17,3 milioane de lei.

Majorarea capitalului s-a făcut fie prin conversia unor creanţe (cum a fost cazul combinatul Donau Chem de la Turnu Măgurele) fie în natură (cazurile combinatului chimic Amurco din Bacău şi a Rafinăriei Astra Română). Amurco şi Astra Română au contribuit cu contravaloarea echipamentelor aferente centralelor de cogenerare din Bacău şi Ploieşti.

Patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu a început odată cu criza investiţiile într-o serie de centrale în cogenerare pentru a reduce cheltuielile cu gazul şi energia electrică ale combinatelor. În 2010 a început să furnizeze energie electrică şi abur centrala de la Zimnicea, apoi cea de la Turnu Măgurele, acestea fiind parte dintr-o serie mai lungă de centrale aflate în faze avansate de construcţie precum cele de la Slobozia, Bacău, Săvineşti şi Făgăraş. Planurile iniţiale erau ca investiţiile să fie de aproape 90 milioane de euro, astfel ca puterea gestionată de Energy Cogeneration Group să ajungă însumată la 93 MW.

Cogenerarea în multe din aceste centrale (de exemplu la Amonil Slobozia, la Făgăraş sau Săvineşti) este planificată a se face cu turbine cu gaze şi cazan recuperator de căldură. Iniţial, unele proiecte au fost programate pentru 2014 iar altele pentru 2015 (de exemplu Amonil). Rămâne de văzut câte se vor construi dintre cele avute în plan.

Până una-alta, patronul Interagro, Ioan Niculae, este încarcerat din aprilie 2015. Mai mult decât atât, cererea de introducere a unei căi extraordinare de atac împotriva deciziei prin care a fost condamnat, formulată  de patronul Interagro, Ioan Niculae, a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție în octombrie. Astfel, miliardarul rămâne în Penitenciarul Găești, pentru a executa cei doi ani și șase luni de închisoare, la care a fost condamnat în dosarul "Mită la PSD". Rămâne de văzut cât va executa efectiv din aceştia.

Tag Cloud