Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat10052024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Piața petrolului ignoră reuniunea OPEC din această săptămână

Piața petrolului ignoră reuniunea OPEC din această săptămână

OPEC

Pentru prima dată în ultimele decenii piața petrolului pare foarte puțin interesată de întâlnirea cartelului statelor exportatoare de petrol (OPEC) din această săptămână, care nu va aduce nicio noutate în ceea ce privește producția, susține Dow Jones.

Dovada: pe piața americană New York Mercantile Exchange, țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționează la același nivel ca zilele trecute, 60,20 de dolari pe baril, în timp ce țițeiul Brent este cotat pe London's ICE Futures tot în apropierea nivelului de 65 de dolari pe baril.

Consensul actorilor din piață este că OPEC nu își va reduce și își va păstra la reuniunea de pe 5 iunie actualul nivel al producției de 30 de milioane de barili pe zi, pentru ca statele membre precum Arabia Saudită șă își poată proteja cota de piață.

Iar oficialii saudiți par mulțumiți de tactica lor, care funcționează susține ministrul saudit al energiei, Ali al-Naimi.

Potrivit acestuia, cererea de petrol dă semne de revenire, iar oferta pare a-și încetini ritmul de creștere. Ali al-Naimi recunoaște însă că există încă o problemă de “supraproducție” pe piața internațională.

Reuniunea OPEC va fi un non-eveniment

“Din punctul de vedere al Arabiei Saudite, condițiile de piață sunt considerabil mai bune decât cele înregistrate înainte de ultimele trei întâlniri OPEC”, susține Paul Horsnell, șef al departamentului de cercetare a resurselor al Standard Chartered.

Chiar dacă prețul petrolului s-a depreciat cu 15 dolari de la ultima reuniune OPEC, afirmă acesta, producția Arabiei Saudite s-a majorat cu 0,5 milioane de barili pe zi, în timp ce cea a Statelor Unite a înregistrat un declin lunar de 86.000 de baili pe zi.

“Reuniunea OPEC de vineri va fi un non-eveniment. Ne așteptăm ca Arabia Saudită și OPEC să-și mențină actuala politică și să lase reglarea prețurilor pe seama evoluției ofertei (non-OPEC - n.r.), crede și Michael Wittner, șef al diviziei de cercetare a pieței petrolului de la Societe Generale.

Sfârșitul influenței cartelului OPEC

Publicația americană The Wall Street Journal consideră că lipsa de activitate a OPEC arată incapacitatea cartelului de a mai controla prețul petrolului, prin micșorarea producției la prețuri mici sau majorarea acesteia când prețul petrolului crește.

“OPEC ține de domeniul trecutului, și pârghiile sale de control asupra economiilor globale s-a redus semnificativ”, afirmă John Hickenlooper, fost executiv în această industrie și actual guvernator al statului Colorado.

Colorado a produs anul trecut mai mult de 86 milioane de barili pe zi, ca urmare a boom-ului înregistrat în ceea ce privește producția de petrol a SUA, care a diminuat contribuția OPEC la producția totală de petrol la o treime, de la nivelul de peste 50% înregistrat în 1979.

Oferta în exces de două milioane de barili pe zi

În prezent, producția de petrol globală excede cererea cu peste 2 milioane de barili pe zi. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, este de așteptat o majorare a cererii cu peste un milion de barili pe zi în anii următori. Membrii OPEC speră ca politica lor de păstrare a actualului nivel al producției să țină prețurile la un nivel destul de redus pentru ca producătorii americani cu costuri marginale de producție ridicate să iasă de pe piață și, astfel, de reglarea raportului dintre cerere și ofertă săp beneficieze în principal membrii cartelului.

“Avem o viziune pe termen lung. Nu o să mai facem greșeala din anii ’80 când de reducerea producției OPEC au beneficiat producătorii din Marea Nordului și cei din Alaska, care au satisfăcut cererea și și-au majorat cota de piață în detrimentul OPEC”, a afirmat în martie ministrul saudit al energiei Ali al-Naimi.

Concurență “sângeroasă” în interiorul cartelului

Singura problemă, deocamdată administrabilă de către liderul mondial al exportului de petrol, Arabia Saudită, a OPEC este concurența și interesele divergente ale propriilor membri. Majoritatea statelor producătoare, printre care Libia, Algeria, Venezuela sau Nigeria, au nevoie de un preț al petrolului de peste 90 de dolari pe baril pentru a-și echilibra execuțiile bugetare.

În plus, Iran intenționează să profite la maxim de posibila ridicare a sancțiunilor impuse de statele occidentale și să-și majoreze exportul de petrol cu un milion de barili pe zi.

“Nu este necesară o coordonare a producției”, a declarat ministrul iranian al petrolului Bijan Zanganeh. “Celelelte state nu s-au coordonat cu Iranul, când acesta a fost nevoit să-și reducă producție (ca urmare a sancțiunilor - n.r.)”, a declarat acesta.

Nici vecinii arabi ai Iranului, precum Irak-ul nu par a fi dispuși să-și reducă producția pentru a face loc exportului de petrol iranian. “Competiția va fi mult mai dură, sângeroasă chiar”, a declarat un oficial irakian.

 

Tag Cloud