Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Petrom a câștigat un proces cu trader-ul elvețian Glencore, pentru o fraudă de 40 mil $

Petrom a câștigat un proces cu trader-ul elvețian Glencore, pentru o fraudă de 40 mil $

petrom sediu2

Petrom, compania rezultată din privatizarea, după reorganizare, a SC Rafirom SA și a SC Compania Romana de Petrol SA (CNP), a câștigat recent un proces cu traderul elveţian Glencore Plc, care trebuie să plătească 40 de milioane de dolari companiei românești, pe motiv că în anii 90 a livrat celor două companii românești un alt tip de țiței decât cel prevăzut în contracte, falsificând documentele de livrare.

Potrivit judecătorului britanic Julian Flaux, în perioada 1993-1996 firma Marc Rich & Co., care ulterior a devenit Glencore International AG, a livrat firmei româneşti aproximativ 32 de transporturi de ţiţei de o calitate inferioară celei convenite în contract (Iranian Heavy sau Gulf of Suez Crude Oils Blend), fraudând SC Rafirom SA și SC Compania de Petrol SA cu 40,1 milioane de dolari.

Potrivit motivării judecătorului, Petrom "este compania petrolieră, care în urma unei reorganizări corporatiste, este succesorul celor două companii, SC Rafirom SA și SC Compania de Petrol SA. Rafirom și, după fuziunea din 1996, CNP, au fost companiile de stat responsabile cu importul și rafinarea petrolului și cu exportul de produse petrochimice din România. În 2004, compania rezultată din fuziune a fost privatizată și a devenit Petrom".

Interesant este ca nu Petrom a fost prima companie autohtonă care a încercat recuperarea acestor pierderi, ci o altă companie de stat, Petrolexportimport SA (Petex). Aceasta se ocupa cu intermedierea tuturor contractelor semnate de Rafirom/CNP cu terțe părți în vederea asigurării aprovizionării cu țiței, însă întotdeauna a acționat doar ca agent al Rafirom/CRP. Plățile erau efectuate de Rafirom/CRP printr-un acreditiv (OP conditionat de verificarea documentelor) deschis la fostul Bancorex sau la alte bănci din România. Chiar dacă uneori Petex era cea care solicita activarea acreditivului, compania acționa doar ca agent al Rafirom/CRP, neavând dreptul de a face acest lucru fără permisiunea acestor două companii.

În mai 2002, Petex a fost informată de existența fraudei din perioada 1993-1996 de către un fost trader Glencore și a ajuns la un acord cu acesta în vederea deschiderii unui proces de arbitraj împotriva companiei elvețiene, prejudiciul recuperat urmând a fi împărțit 50%-50% de Petex și fostul angajat Glencore. Numai că procesul de arbitraj deschis de Petex în 2003 a avut un rezultat negativ, curtea susținând că Petex avea dreptul doar la un comision de intermediere, pe care și l-a încasat, și că frauda nu era îndreptată împotriva sa.

Interesant este că, deși știa de fraudă din 2002, deschizând și o cauză de arbitraj pe această temă în 2003, Petex n-a informat compania succesoare a companiilor fraudate, Rafirom/CNP, respectiv Petrom, în legătură cu frauda, susține judecătorul englez.

De-abia în 2006, Petrom a aflat de fraudă, apelând în același an la un arbitraj, pentru ca în 2008 să deschidă la un proces împotriva Glencore.

Decizia nu este una definitivă, potrivit Bloomberg, Glencore anunțând deja că va face apel.

 

Tag Cloud