Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Sharon Stone a fost dată în judecată pentru că nu și-ar fi onorat un angajament de a participa la evenimente plătite anti-Chevron în Ecuador

Sharon Stone a fost dată în judecată pentru că nu și-ar fi onorat un angajament de a participa la evenimente plătite anti-Chevron în Ecuador

Sharon

O bătălie în justiție veche de 22 de ani între statul Ecuador, pe de o parte, și gigantul american de petrol și gaze Chevron, pe de altă parte, a luat recent o întorsătură extrem de ciudată. O firmă de PR din New York, MCSquared, angajată de guvernul ecuadorian pentru a derula o campanie globală împotriva Chevron, a dat-o în judecată pe actrița Sharon Stone, acuzând-o că nu și-ar fi onorat un angajament contractual de a participa la mai multe evenimente plătite anti-Chevron în Ecuador.

Procesul a fost intentat la o instanță din New York, iar cei de la MCSquared, care sunt implicați în procesul dintre guvernul din Ecuador și Chevron, o acuză pe Sharon Stone că și-a anulat nejustificat o serie de apariții programate la evenimente anti-Chevron din Ecuador, apariții pentru care compania actriței, American Program Bureau, ar fi primit deja suma de 275.000 de dolari de la firma de PR.

MCSquared vrea să recupereze de la Sharon Stone suma totală de cel puțin 352.000 de dolari, respectiv banii deja plătiți actriței, plus cheltuieli de judecată și alte costuri. Firma de PR susține că a cheltuit peste 77.000 de dolari pentru a satisface "pretențiile de divă ale lui Sharon Stone", cuprinzând bilete de avion la clasa I, apartamente la hoteluri de lux, servicii de coafură și machiaj, precum și ghizi personali.

Ca parte a serviciilor de PR furnizate de MCSQuared statului Ecuador în campania anti-Chevron, firma avea un acord cu Sharon Stone potrivit căruia actrița urma să petreacă trei zile în Ecuador în aprilie 2014, unde urma să se întâlnească, în cadrul unor evenimente publice, cu mai mulți înalți oficiali guvernamentali, inclusiv cu președintele și vicepreședintele țării, susțin cei de la MCSquared.

Cu două ore înainte de ora la care trebuia să ajungă în capitala Ecuadorului, Quito, Sharon Stone a anulat evenimentele invocând probleme de sănătate. Ulterior, în aceeași zi, mai multe publicații au scris că Sharon Stone a fost spitalizată în Brazilia.

"Cauză justă" pe bani

Anul trecut, cei de la MCSquared au plătit 188.000 de dolari unei alte actrițe celebre, Mia Farrow, pentru a ține un discurs la un eveniment anti-Chevron din Ecuador. În septembrie 2014, Farrow a recunoscut pe Twitter că a primit bani pentru asta, însă a susținut că cifra onorariului primit este falsă, adăugând că nu ar fi participat la eveniment dacă nu ar fi considerat că apără o "cauză justă". Postarea a fost ulterior ștearsă de pe Twitter, în aceeași zi.

Într-un document public oficial, MCSquared arată că a primit suma de 6,4 milioane de dolari de la guvernul din Ecuador pentru a derula o campanie globală împotriva Chevron în anii 2013 și 2014. Campania a fost declanșată întrucât statul ecuadorian avea în derulare un proces istoric cu Chevron, în care cerea ca americanii să fie trași la răspundere financiar pentru poluarea pădurii ecuatoriale a Amazonului din zona Lago Agrio de către Texaco Inc., din anii 1960 până la începutul anilor 1990, în cursul forajelor pentru petrol derulate acolo.

În esență, americanii erau acuzați că au deversat în Amazon miliarde de litri de deșeuri toxice rezultate în urma lucrărilor de foraj petrolier, provocând o criză de sănătate publică în regiune și obligându-i astfel pe foarte mulți dintre locuitori să plece de acolo. Concesiunea de la Lago Agrio era deținută de Texaco în parteneriat cu monopolul petrolier de stat al Ecuadorului, CEPE (în prezent Petroecuador), care deținea o participație de 25% la respectivul joint venture. Acordul de concesiune al Texaco a expirat în 1993, iar de atunci zăcămintele de la Lago Agrio sunt exploatate exclusiv de compania petrolieră controlată de statul ecuadorian.

Imediat după expirarea acordului de concesiune al Texaco, în 1993, petroliștii americani au fost dați în judecată în Ecuador de reprezentanți ai unor comunități rurale și ai unor triburi indigene pentru daune produse de companie între anii 1964 și 1992 în jungla amazoniană și în bazinul fluviului, în cursul forajelor pentru petrol derulate acolo. Chevron a cumpărat Texaco în 2001, „moștenind” și litigiile legale ale companiei preluate. În 2011, un tribunal ecuadorian a decis că Chevron trebuie să plătească celor prejudiciați despăgubiri de 19 miliarde de dolari pentru pagubele produse.

Caz compromis prin acte de corupție

Însă în martie 2014, o instanță americană le-a dat câștig de cauză celor de la Chevron, judecătorul considerând că avocatul părții adverse a recurs la mită și fraudă. Mai precis, magistratul unei instanțe districtuale din SUA, Lewis Kaplan, a dat dreptate Chevron, decizând că avocatul Steven Donziger a mituit un judecător ecuadorian și a efectuat operațiuni de spălare de bani pentru a asigura o decizie favorabilă clienților săi într-un proces de 9,5 miliarde de dolari deschis la o curte din Ecuador împotriva gigantului petrolier mondial.

Această decizie nu îi lasă lui Donziger, care a petrecut ultimii 20 de ani luptând împotriva Chevron, prea mari speranțe în privința obținerii de compensații pentru locuitorii pădurii tropicale Lago Agrio din Ecuador, care susțin că terenurile lor au fost transformate într-o groapă de gunoi toxică în urma activităților petroliere din zonă ale companiilor străine.

Avocatul din New York al reclamanților a trecut „de partea întunecată” și a făcut un „pact cu diavolul” pentru a obține decizia din 2011 a curții din Ecuador, a spus Kaplan în motivarea sa de 500 de pagini. El a hotărât că Chevron nu poate fi obligată la despăgubiri în instanțele americane, despăgubiri oricum reduse la jumătate, comparativ cu suma inițială de 19 miliarde de dolari, stabilită de instanța supremă din Ecuador.

Decizia îngreunează, de asemenea, pentru Donziger și clienții săi, obținerea despăgubirilor stabilite de curtea din Ecuador prin confiscarea activelor Chevron din afara SUA.

Tag Cloud