Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu05232024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Rosneft susține că Exxon nu se retrage din proiectul construcției uzinei GNL din Sahalin

Rosneft susține că Exxon nu se retrage din proiectul construcției uzinei GNL din Sahalin

ROSNEFT ENG Full

Gigantul american Exxon Mobile participă în continuare la proiectul de construire al uzinei de lichefiere a gazelor naturale în estul îndepărtat al Rusiei, neexistând informații cu privire la retragerea companiei americane din acest proiect, susține vicepreședinte Rosneft, Vlada Rusakova, citat de Ria Novosti.

"Nu am auzit încă nimic despre o eventuală retragere a Exxon din acest proiect", a declarat Rusakova, răspunzând unei întrebări cu privire la informațiile despre presupusa retragerea companiei americane din acest proiect.

"Participanții la proiectul construirii uzinei de lichefiere a gazelor naturale sunt participanții la proiectul de exploatare a gazelor Sahalin-1", a afirmat Rusakova, adăugând că are programate mai multe întâlniri cu conducerea Exxon Mobile.

Vicepreședintele Rosneft a mai declarat că, potrivit părților interesate, construcția uzinei de producere a GNL în cadrul proiectului Sahalin-1 este "cea mai bună opțiune."

Uzină de 8 miliarde de dolari

"Administrația regiunii Sahalin susține ideea integrări", a declarat Rusakova, adăugând că costul de construcție a uzinei GNL este estimat la 8 miliarde de dolari.

Proiectul Sahalin-1 este construit pe baza unui acord de împărțire a producției și include trei domenii, Chayvo, Odoptu și Arkutun-Dagi pe platoul de nord-est a insulei Sahalin. Exxon Neftegas Ltd este unul dintre operatorii proiectului, cu un procent de 30 la sută, în timp ce Rosneft detine 20 la sută, japonezii de la Sodeco - 30 la sută, iar indienii de la ONGC - 20 la sută.

Financial Times a anunțat deja retragerea Exxon din Oceanul Arctic

Energy Report anunța în urmă cu două zile faptul că Exxon a devenit cea mai importantă companie care întrerupe operaţiunile de explorare desfăşurate alături de o corporaţie rusească, după ce a anunţat că îşi retrage muncitorii din Oceanul Arctic, ca parte a programului de sancţiuni impuse Rusiei de către SUA.

Noile sancţiuni impuse de guvernul SUA Rusiei la începutul lunii septembrie, pentru implicarea Moscovei în conflictului din estul Ucrainei, includ retragerea muncitorilor americani din proiectele desfăşurate de Exxon, alături de gigantul rus Rosneft, în Marea Kara din Oceanul Arctic, până în 26 septembrie, relatează Financial Times.

De asemenea, noile măsuri presupun şi interzicerea furnizării de servicii şi tehnologii de către companiile americane grupurilor din Rusia care conduc programe de explorare în Oceanul Arctic.

Totuşi, Exxon a obţinut permisiunea autorităţilor americane de a prelungi operaţiunile din Oceanul Arctic cu două săptămâni, pentru a putea încheia "în siguranţă" activitatea din zonă şi a retrage oamenii şi echipamentele folosite.

Măsurile anterioare luate împotriva Rusiei în iulie nu au împiedicat Exxon şi Rosneft să înceapă operaţiunile de explorare din Oceanul Arctic în august, ca parte a unui program comun în valoare de 700 de milioane de dolari.

Parteneriat în valoare de 3,6 miliarde de dolari

Proiectul de explorare din Marea Kara este parte a unei colaborări mai extinse dintre Exxon şi cel mai mare producător de petrol din Rusia, cu care a semnat un parteneriat în valoare de 3,6 miliarde de dolari în 2011.

Și UE a înăsprit sancțiunile la adresa Rusiei, interzicând companiilor europene să participe cu tehnologie, echipamente și personal specializat la proiecte de explorare și exploatare offshore de țiței în sectorul rusesc din Oceanul Arctic, la proiecte petroliere rusești offshore de mare adâncime, precum și la proiecte de dezvoltare de zăcăminte de petrol din șisturi bituminoase din Rusia, însă sancțiunile nu se vor aplica retroactiv, neafectând contractele în vigoare, semnate înainte de 12 septembrie 2014.

De altfel, încă dinainte de anunțul oficial privind noua rundă de sancțiuni, oficiali americani, contactați de Bloomberg, spuneau că SUA nu va permite ca contractele aflate deja în vigoare între companiile petroliere occidentale și cele rusești să fie exceptate de la sancțiuni, adăugând, însă, că nu sunt siguri dacă UE va fi la fel de severă în impunerea sancțiunilor.

 

Tag Cloud