Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Gazprom: Factura Ucrainei pentru gazul rusesc s-a majorat la 3,5 miliarde $

Gazprom: Factura Ucrainei pentru gazul rusesc s-a majorat la 3,5 miliarde $

Gazprom-Naftogaz-scumpiri-demonstratii-ianukovici-Kiev

Ucraina, prin compania sa de stat Naftogaz, nu a efectuat nici până pe data de 7 mai vreo plată pentru gazul furnizat de Gazprom ceea ce face ca, începând cu această dată, arieratele înregistrate de Ucraina către gigantul rus să fie de 3,5 miliarde de dolari, în creștere cu aproape 60% față de nivelul de 2,2 miliarde de dolari înregistrat la finalul lunii aprilie.

"Termenul de plată a expirat, nu a fost plătit niciun dolar", a declarat un reprezentant al Gazprom, Sergey Kupriyanov, citat de Russia Today.

În declarațiile anterioare, gigantul rus susținea că în cazul în care termenul de plată nu va fi respectat va factura în avans pe 16 mai gazul aferent lunii iunie.

Naftogaz are o lungă istorie de rău platnic, cu facturi achitate cu întârziere sau chiar deloc, iar actuala situație din Ucraina nu a făcut decât să agraveze situația.

Suma de 3,5 miliarde de dolari este contestată de Ucraina. În acest sens, Kiev-ul, Moscova și Comisia Europeană au planificate pe 12 mai negocieri pe tema arieratelor ucrainene.

Interesant este că termenul de plată ratat de Kiev a venit exact în ziua în care guvernul ucrainean a încasat prima tranșă din acordul cu FMI, de 3 miliarde de dolari. Din această sumă, potrivit FMI, Naftogaz ar fi putut extrage 2,16 miliarde de dolari în vederea achitării datoriei către Gazprom. În cazul în care banii nu sunt folosiți în vederea plății arieratelor, gigantul rus ar avea dreptul să ceartă plăți în avans ale gazelor furnizate Ucrainei, susține Russia Today.

Guvernul ucrainean s-a declarat dispus să-și achite datoriile față de Gazprom, cu condiția ca gigantul rus să revină la prețul de 268,5 dolari pe mia de metri cubi, prețul negociat de președinți Putin și Ianukovici, înaintea îndepărtării acestuia de la putere. De atunci, Rusia a eliminat în primă fază discount-ul de 50% acordat Ucrainei, iar într-o a doua fază a majorat în aprilie cu 100 de dolari prețul gazului ca urmare a anulării acordului de găzduire a Flotei Mării Negre în Sevastopol, în urma anexării Crimeei.

În plus, Moscova susține că Kievul îi datorează în total 11,4 miliarde de dolari, pentru discount-urile repetate oferite începând cu 2010.

Citește și: 

Ucraina, dispusă să plătească Gazprom-ului un preț de 386 de dolari/1000 mc, cu o sută de dolari sub prețul cerut de ruși

Scrisoarea lui Putin către liderii europeni: Gazprom va apela la plăți anticipate de 5 mld $ și ar putea stopa livrările de gaz către Ucraina

Reuters: Gazprom ar putea pierde 2 miliarde de dolari în urma deciziei de majorare a prețului gazelor către Ucraina

Ultimatumul dat de Gazprom Kiev-ului a expirat; Vor întrerupe rușii furnizarea de gaze către Ucraina?

Gazprom va scumpi cu 60% gazul furnizat UcraineiKiev-ul va transfera costul populației, care va plăti gaze mai scumpe cu 200% în 2017

 

Tag Cloud