Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati BNR: Insolventa Hidroelectrica si renegocierea contractelor cu „baietii destepti” au contribuit la scumpirea energiei

BNR: Insolventa Hidroelectrica si renegocierea contractelor cu „baietii destepti” au contribuit la scumpirea energiei

bnr

Intrarea in insolventa a Hidroelectrica si renegocierea contractelor bilaterale derulate de companie cu asa-zisii „baieti destepti”, prin majorarea preturilor achitate de acestia, au dus la reducerea volumului de energie electrica furnizat de Hidroelectrica si, in consecinta, la cresterea semnificativa a pretului de achizitie a curentului electric platit de catre firme in trimestrul III al anului trecut, se afirma in ultimul raport al Bancii Nationale a Romaniei asupra inflatiei, dat publicitatii joi.

„In contextul liberalizarii pietei energiei, gazele naturale s-au scumpit in primele 9 luni ale anului 2012 cu 15,5%, iar energia electrica cu 8,2%. Suplimentar, intrarea in insolventa a Hidroelectrica si renegocierea contractelor bilaterale au determinat reducerea volumului de energie electrica furnizata de catre aceasta si cresterea semnificativa a pretului de achizitie”, se arata intr-o nota a raportului BNR asupra inflatiei.

In august 2012, premierul Ponta declara ca „oprirea furtului organizat politic de la Hidroelectrica” este cea mai mare realizare a guvernarii USL.

„Prin decizia dificila de a accepta un administrator special (la Hidroelectrica – n.r.), am realizat urmatoarele: am oprit contractele cu baietii destepti, care au produs, doar din 2010 cand au fost prelungite de Videanu, peste 1 miliard de euro paguba, am oprit politizarea societatii si am pregatit pentru listarea la bursa la valoarea adevarata a acestei companii”, spunea Ponta.

Tot in august anul trecut, Hidroelectrica a cerut ANRE sa-i recunoasca pretul de cost, sa plafoneze marjele de adaos ale transportatorilor si distribuitorilor si sa permita reducerea cantitatii de energie livrate pe piata reglementata, unde compania ar urma sa alimenteze doar populatia si institutiile publice, nu si firme, si sa ii treaca pe consumatorii industriali pe piata concurentiala.

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie 2012, la solicitarea Consiliului de Administratie, care si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” si al secetei din 2011.

Cu cat se va scumpi energia anul acesta si in 2014

In raportul BNR se mai spune ca desi presiunile inflationiste provenind dinspre preturile administrate au cunoscut o temperare comparativ cu runda precedenta, totusi ajustarile recent anuntate cu privire la majorarea semnificativa a unor categorii de preturi administrate (in special cele la energia electrica) se vor reflecta, cel mai probabil, si la nivelul asteptarilor inflationiste din perioadele urmatoare.

Potrivit BNR, scenariul de evolutie a preturilor administrate incorporeaza atat informatiile publicate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), cat si cele mai recente evolutii ale preturilor energiei electrice si gazelor naturale.

„In conditiile inregistrarii unui nivel semnificativ mai ridicat al inflatiei preturilor administrate decat cel anticipat anterior pentru sfarsitul anului trecut, in principal pe seama anuntului cu privire la cuantificarea impactului asupra preturilor al includerii certificatelor verzi in factura de energie electrica a consumatorilor finali, scenariul privind evolutia preturilor administrate preconizeaza atingerea la finele anului curent a valorii de 8,7% in decembrie 2013, revizuita in sus cu 1,7 puncte procentuale”, se spune in raport.

Pentru sfarsitul anului 2014, in conditiile mentinerii acelorasi ipoteze cu privire la etapele anuntate de ANRE pentru dereglementarea pietelor energiei electrice si gazelor naturale, scenariul a ramas nemodificat si prevede o dinamica anuala a subcomponentei de 7,3%.

„Mediul intern continua sa reprezinte o sursa de riscuri asimetrice la adresa perspectivei inflatiei, datorita prefigurarii reaccelerarii inflatiei in semestrul I 2013, dar mai ales ca urmare a cresterii recente a incertitudinilor privind magnitudinea majorarii unor preturi administrate, in conditiile conturarii posibilitatii suplimentarii, fata de calendarul de liberalizare aprobat, a ajustarilor ce vor fi aplicate in acest an tarifelor energiei electrice”, adauga BNR.

Banca centrala trece tot la capitolul incertitudini potentialul impact advers exercitat asupra unor preturi administrate, dar si asupra altor categorii de preturi, de revizuirea recenta a legislatiei fiscale, in sensul modificarii unor taxe si impozite directe, in special in sectorul energetic si in cel agricol.

Tag Cloud