Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Motorina Noi scumpiri la benzină și motorină? Brent-ul a ajuns la maximul ultimelor 9 luni

Noi scumpiri la benzină și motorină? Brent-ul a ajuns la maximul ultimelor 9 luni

20130410 - pretul titeiului

Țițeiul Brent, care dictează trendul pe piața petrolului, inclusiv a Ural-ului mediteranean, cuprins în formulele de calcul a prețurilor benzinei și motorinei de către companiile românești, a atins ieri maximul ultimelor 9 luni, depășind pragul de 115 dolari pe baril, în urma refuzului președintelui american Barak Obama de a trimite trupe în Irak.

Ieri, Brent-ul a înregistrat o creștere de 80 de cenți sau 0,8% pentru cea de-a șaptea ședință de tranzacționare consecutivă, după ce săptămâna trecută s-a apreciat cu 4,4%. Noul nivel, de 105,06 dolari pe baril a rămas relativ neschimbat și în această dimineață, când Brent-ul se tranzacționa la un nivel de 105,02 dolari pe baril pe piețele asiatice.

Țițeiul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie, etalonul de pe piața americană, s-a majorat la rândul său, cu 46 de cenți sau 0,4%, ajungând la un nivel de 106,43 de dolari pe baril pe New York Mercantile Exchange (NYMEX).

De altfel, avansul de ieri a început încă de dimineață, după ce a fost anunțată ocuparea de către militanții sunniți a uzinei de fabricare a armelor chimice din Irak.

Indicii futures au primit un nou impuls în urma anunțului făcut de Barak Obama, potrivit căruia SUA nu-și va trimite forțele militare în Irak, chiar dacă este pregătită pentru unele operațiuni punctuale. Tot ce va face SUA pentru moment este să trimită 300 de consultanți militari în Irak.

Brent-ul ar putea ajunge la 120 de dolari

"Nimeni nu vrea să parieze short pe această piață instabilă a Brent-ului", a declarat Peter Donovan, broker la Liquidity Energy din New York, citat de Wall Street Journal.

O deteriorare suplimentară a situației din Irak ar putea conduce la o majorare considerabilă a prețurilor, susține și Michael Hewson, analist șef la CMC Markets din Londra, care a avansat și un preț de 120 de dolari pe baril. asta în cazul în care violențele se extind în sud, unde se află majoritatea câmpurilor petroliere irakiene, de la Rumaila, Majnoon și West Qurna. Acestea sunt conectate la terminalul de export de la Basra, aflat la 340 mile în sudul Baghdad-ului, terminal prin care Irakul exportă majoritatea petrolului produs.

Deocamdată, producția și exportul de petrol din Irak (cel de-al doilea mare producător membru OPEC) nu au fost afectate. În mai, Irakul a exportat în medie 2,7 milioane de barili pe zi.

Occidentalii de la Exxon și BP dau bir cu fugiții

Principalul semn că situația din Irak a scăpat de sub control este decizia marilor companii petroliere occidentale, printre care BP și Exxon, de a-și extrage personalul din regiune. 

Potrivit Financial Times, Exxon și-a retras expații din câmpul de la West Qurna 1, din sudul Irakului, iar BP și-a rechemat angajații "ne-esențiali" din gigantul câmp de la Rumaila, din apropierea celui de la Qurna.

 

Tag Cloud