Prețul petrolului - afectat de cererea dezamăgitoare din Europa și China, precum și de majorarea producției în SUA și Rusia
- Detalii
- Publicat în 09 October 2014
- Scris de Florin Rusu
Majorarea producției de petrol în Rusia și SUA, precum și ritmurile de creștere economică dezamăgitoare din Europa și China au făcut ca prețurile internaționale ale petrolului să ajungă la cel mai redus nivel din ultimii doi ani.
Țițeiul West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționează la minimul ultimelor 17 luni, în timp ce Brent-ul a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 25 de luni (din iulie 2012).
La prima vedere, evoluția prețului internațional al petroluli avantajează șoferii, care ar trebui să beneficieze de reduceri de prețuri la carburanți. Însă actualul nivel afectează profitabilitatea producătorilor, care vor fi nevoiți să ia măsuri în acest sens. Care vor fi acestea, încă nu se știe, însă nu este exclusă o eventuală reducere a producției de către marile state producătoare și de către marile companii din domeniu.
WTI cu livrare în noiembrie se tranzacționa în această dimineață la un nivel de 87,62 dolari pe baril, în creștere cu 31 de cenți față de nivelul de închidere al zilei de ieri. Ieri, WTI a pierdut 1,54 dolari, ajungând la 87,31 dolari pe baril, cel mai redus nivel înregistrat din aprilie 2013 încoace.
Brent-ul cu livrare în noiembrie a câștigat la rândul său 18 cenți în această dimineață, ajungând la 91,56 dolari pe baril. Prima de tranzacționare a Brent-ului în raport cu WTI este de 3,98 dolari, după ce ieri ea s-a situat la 4,07, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.
“Prețurile reflectă atât oferta, cât și cererea precară din Europa și China", susține Jonathan Barratt, de la Ayers Alliance Securities din Sydney, citat de Bloomberg, și care mai prezice că investitorii ar putea vinde conratele pe WTI, în cazul în acre acesta revine la un nivel mai mare de 90 de dolari pe baril. "Cred că 85 dolari pe baril reprezintă pragul minim pe care ar putea să-l atingă WTI", a adăugat acesta.
Țițeiul WTI a pierdut 11% în acest an ca urmare a majorării producției din SUA și Rusia.