Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon07222024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Divizia de buncheraj a Gazprom din Constanţa a prelungit mandatul Consiliului de Supraveghere

Divizia de buncheraj a Gazprom din Constanţa a prelungit mandatul Consiliului de Supraveghere

Gazprom buncheraj

 

Gazpromneft Marine Bunker Balkan (GMBB), controlată de Gazpromneft, a prelungit cu un an mandatele celor cinci membri ai consiliului de supraveghere, indică documente ale Gazpromneft Marine Bunker Balkan din Constanţa, consultate de Energy Report.

Divizia de alimentare cu combustibil a navelor este controlată de Gazpromneft (la rândul său controlată de gigantul rus Gazprom).

Din consiliul de supraveghere fac parte cinci oameni de afaceri din Federaţia Rusă: Leven Kadagidze (născut în Georgia, domiciliat în Moscova), Andrey Vasilyev (născut în Yaroslavi, domiciliat în Sankt Petersburg), Alexey Medvedev (născut şi domiciliat în Moscova), Aleksei Urusov (născut în Tiumeni, domiciliat în Moscova) şi Larisa Balashova (născută în Saratov, domiciliată în Moscova).

După ce în 2014 a schimbat auditorul PwC cu Ernst & Young, Gazpromneft Marine Bunker Balkan (GMBB) şi-a ales lunile trecute ca auditor pentru anul financiar 2015 compania constănţeană CRG Nexia Audit, cărora le plătesc doar 9.560 euro exclusiv TVA, faţă de 13.000 de euro cât plăteau la Ernst & Young.

GMBB a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 138,6 milioane de lei, în creştere cu 50% faţă de anul 2013.

Acţionarii companiei au aprobat într-o AGOA păstrarea  remuneraţiilor cumulate ale directorilor la două milioane de lei, la fel ca în anul 2014. Este vorba despre directorul general unic al GMBB împreună cu ruşii membrii consiliului de supraveghere.

Încă din primul an de la preluarea de către Gazpromneft a companiei de buncheraj din Constanţa, afacerile au urcat în 2013 la 92,5 milioane de lei.

Ruşii de la Gazpromneft Marine Bunker au anunţat încă din 2013 că au de gând să-şi extindă afacerile în România şi să presteze servicii de buncheraj şi în porturile Mangalia şi Midia. Odată cu dezvoltarea infrastructurii de transport combustibil, acesta va fi adus de la rafinăriile Gazproneft din Rusia şi Serbia.

Gazpromneft Marine Bunker a anunţat în martie 2013 că a cumpărat primul său activ de peste hotare, compania Marine Bunker Balkan S.A. care operează în portul Constanţa din România. Vânzătorul a fost Unicom Holding, firmă controlată de milionarul Constantin Iavorski, fost ministru al energiei din Republica Moldova.

Unicom Holding este tocmai compania care în urmă cu circa un an a cerut insolvenţa Socar Petroleum SA,  sucursala din România a grupului azer Socar. Unicom este de fapt un grup de companii din România înfiinţat în anul 1993 de Iavorski. Grupul se ocupă mai ales cu importul şi livrarea de carburanţi pentru industria energetică iar din anul 1999 a intrat pe segmentul de buncheraj (alimentarea navelor cu combustibili), transport feroviar şi auto în porturile Constanţa, Midia, Galaţi, Turnu Severin, Brăila şi Tulcea. Din grupul "Unicom Holding" mai fac parte companiile "Unicom Tranzit" (casă de expediţii de transport feroviar de marfă), "Unicom Oil Terminal", "Unifertrans" (transport feroviar), precum şi "Unicom Active" (posesor şi administrator de vagoane şi locomotive) şi "Unicom Cargo Service" (companie de încărcări-descărcări şi transbordări de mărfuri în staţiile de frontieră).

 

Tag Cloud