Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun04112021

Last updateTue, 05 May 2020 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Wirom Gas, furnizorul din sudul României, controlat de Gazprom, majorează limita de creditare de la BRD

Wirom Gas, furnizorul din sudul României, controlat de Gazprom, majorează limita de creditare de la BRD

Wirom

Wirom Gas, furnizor şi distribuitor de gaze naturale în partea de sud a României, a hotărât extinderea limitei maxime de creditare de la BRD la 15 milioane de lei, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

Compania a prelungit şi mandatul auditorului financiar extern al companiei, KPMG, şi pe anul 2015.

De asemenea, Wirom a hotărât ca din profitul de 2,83 milioane de lei de pe anul trecut să dea dividende de 1,2 milioane de lei acţionarilor.

Compania, care este furnizor şi distribuitor de gaze naturale în partea de sud a României, care asigură alimentarea unor localităţi precum Alexandria, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Mǎgurele sau Corabia, a hotărât vara trecută să ia un credit de maxim 12 milioane de lei pe şase ani. Creditul presupunea o dobândă fixă sau variabilă de maxim ROBOR plus 2% şi fără a implica acordarea de garanţii din partea acţionarilor.

Acţionarii companiei sunt, în ordinea deţinerilor, Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG  AG, prescurtat WIEE (51,1246%), intermediarul prin care România a cumpărat în ultima vreme majoritatea gazelor din Rusia, deţinut de la finele anului 2013  în totalitate de Gazprom, GDF Suez Energy Romania (48,8454%), Wintershall  Erdgas Beteiligungs Gmbh, prescurtat WIEBG (0,02%) şi Gazprom Germania (0,01%).

Wirom are de o bună perioadă  afaceri profitabile în România. Dacă luăm în considerare chiar şi anii de criză, rulajul companiei s-a păstrat constant în jurul a 50 de milioane de lei.

Concret, anul trecut, compania a avut anul trecut afaceri de 52,5 milioane de lei cu un profit de 2,83 milioane de lei şi un număr mediu de 99 de angajaţi.

Compania are un portofoliu de peste 25.000 de clienţi, atȃt casnici, cȃt și juridici și industriali și reţele de distribuţie de peste 200 de kilometri. În 22 aprilie 2015, Wirom a inaugurat sistemul de distribuţie a gazelor naturale din oraşul Corabia, proiect demarat încă din toamna anului 2011. Wirom a investit 2,7 milioane lei pentru construirea retelei de distribuţie cu o lungime de 7 kilometri, urmând ca aceasta să fie extinsă cu 8,7 kilometri până la sfârsitul anului in curs.

Wirom Gas a fost înfiinţată în august 1994 de Romgaz şi de Wintershall. În anul 2013, grupul Wintershall a renunțat în totalitate la activitatea de intermediere, tranzacționare și stocare a gazelor, inclusiv către România, în favoarea Gazprom, astfel că WIEE (parte a grupului) a trecut la Gazprom. Grupul Wintershall AG a primit în schimb acţiuni în companiile care deţin depozite de gaze ruseşti.

 

CONSUMUL GLOBAL DE ENERGIE

PRODUCTIA GLOBALA DE ENERGIE

Consumul de energie al SUA

Tag Cloud