Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Gaspeco a lui Borcea se extinde

Gaspeco a lui Borcea se extinde

Borcea inchisoare

Fosta divizie de gaz petrolier lichefiat (GPL) a OMV Petrom, în prezent controlată de mama omului de afaceri Cristi Borcea, a hotărât să se extindă cu afacerea GPL în Pantelimon şi Giugiu, după ce de curând a deschis un punct de lucru în Brăila, indică documente ale companiei consultate de Energy Report.

În oraşul Giurgiu, acţionarii companiei au decis să deschidă un punct de lucru pe Şoseaua Sloboziei. Pe lângă acestea, acţionarii Gaspeco au decis în unanimitate săptămânile trecute să cumpere mai multe active din localitatea Pantelimon pentru extinderea afacerii. Astea după ce tot în această toamnă au decis să deschidă un punct de lucru în oraşul Făurei din judeţul Brăila.

Compania a trecut anul trecut pe profit, după pierderi de peste 14 milioane de lei în anul 2012, când s-a produs tranzacţia cu OMV Petrom. Anul trecut, Gaspeco a avut o cifră de afaceri de 561 milioane de lei, în creştere de la 529 milioane de lei în anul 2012.

Profitul de anul trecut a fost de peste 32,5 milioane de lei. Conducerea companiei este asigurată acum de Elena Borcea, şi de George şi Mădălin Gâdoiu.

Gaspeco a fost la OMV Petrom până în anul 2012 (se numea Petrom LPG), când austriecii au decis să renunţe la această activitate ca urmare a unei schimbări de strategie. În 2012, firma a fost cumpărată de Crimbo Gas International iar după achiziţie, Petrom LPG a fost redenumită Gaspeco L&D.

Corneliu Gâdoiu a fost asociat cu Cristian Borcea (fostul finanţator al clubului de fotbal Dinamo) şi în compania Transpeco Logistics & Distribution, care se ocupă cu transportul de carburant lichid, gaze lichefiate şi butelii, având drept principali clienţi companii mari precum OMVPetrom şi Rompetrol.

Schimbări recente în afacerile lui Borcea

Fostul acţionar al echipei de fotbal Dinamo, ajuns la închisoare, are mai multe afaceri cu gaz petrolier lichefiat prin mai multe firme din grupul Crimbo Gas.

Una dintre acestea este Crimbo GAS 2000. În urmă cu câteva luni, Crimbo Gas 2000, al cărei asociat unic este Cristi Borcea, a fuzionat prin absorbţie cu Auto Gaz Trading, al cărei asociat unic a fost Elena Borcea, mama omului de afaceri.

Anul trecut, în vară, o altă firmă din grupul lui Borcea, Crimbo Gas International, a hotărât desfiinţarea a patru staţii de gaz petrolier lichefiat de la Pătrângeni (judeţul Alba), Vladimirescu (Arad) şi Săvineşti (Neamţ) şi de la Oradea. Motivele au ţinut de profitabilitate. Spre exemplu, staţia din judeţul Alba a încheiat anul 2012 cu pierderi de circa 330.000 de lei şi datorii de peste opt milioane de lei. Firma a sfârşit prin a fi absorbită de alta din grupul lui Borcea.

O altă decizie luată de omul de afaceri tot anul trecut, mai precis în iunie 2013, a fost aceea de a o înlătura de la conducerea Crimbo Gas 2000 (firma absorbantă de mai sus) din funcţia de administrator, pe Mihaela Borcea, fosta sa soţie.

O altă firmă din grup, Crimbo Gas, a primit notificare de intrare în insolvenţă în 17 martie 2014, după ce a depus cerere în 6 februarie. În tabelul definitiv al creanţelor, firma figurează cu datorii de 13,75 milioane lei.

Printre cei care au de recuperat mai mulţi bani se numără CRM, cu o creanţă garantată de peste tre milioane de lei dar şi DGFP Alba, cu o creanţă garantată de 2,3 milioane de lei, o parte din această sumă fiind încă provizorie.

Sume mai mici au de recuperat companii precum Electrica Furnizare sau Premium Lubrificants (fosta Chevron Romania) dar şi, cum se întâmplă de obicei în astfel de stituaţii, patronul afacerii, Cristi Borcea. Toate aceste din urmă sunt însă creanţe chirografare (mai greu de recuperat decât cele garantate).

Cristi Borcea a fost condamnat definitiv la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de fotbalişti.

 

Tag Cloud