Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Veronica Guşă de Drăgan mută sediul Butan Gas lângă Şoseaua Nordului, aproape de Herăstrău

Veronica Guşă de Drăgan mută sediul Butan Gas lângă Şoseaua Nordului, aproape de Herăstrău

sediu social Butan Gas

Activitatea de birouri a Butan Gas, una dintre cele mai mari companii pe distribuţia de gaz petrolier lichefiat din sudul Europei, se mută de lângă Petrom City pe strada Intrarea Murmurului (foto), la câţiva metri de zona de lux consacrată de mulţi ani de Şoseaua Nordului, indică un document al Butan Gas, consultat de Energy Report.

Noul sediu al companiei controlată de una dintre cele mai bogate românce, Veronica Guşă de Drăgan, este la parterul clădirii în care este şi clinica medicală Veroniki Life. Această clinică face parte de asemenea din marele imperiul de afaceri al văduvei lui Iosif Constantin Drăgan.

Butan Gas a rămas cu circa 200 de salariaţi în România anul trecut, de la 270 câţi avea în anul 2011 (în anul 2012 nu există raportări la Ministerul de Finanţe). Compania şi-a redus afacerile de la 307 milioane de lei în anul 2011 la 190 de milioane de lei anul trecut dar a trecut pe profit, după ce în anul 2011 a fost pe pierderi.

Butan Gas România a avut anul trecut un profit net de 17,4 milioane de lei. În plus, lunile trecute, compania şi-a majorat capitalul social cu circa 3 milioane de lei.

În urmă cu aproape un an, Butan Gas Romania a solicitat o prelungire cu un an a unui credit de 3 milioane de euro de tip revolving luat de la Unicredit Ţiriac Bank încă din 18 decembrie 2008, dată de la care creditul a mai suferit modificări. Creditul a fost prelungit până în 1 decembrie 2014.

Butan Gas Romania este controlată de Veroniki Holding SPA din Milano şi Propan Gas din Viena, acestea fiind controlate de fapt de marea femeie de afaceri româncă.

Deţinerile celor două companii s-au schimbat în ultimele luni, astfel că dacă spre finele anului trecut Veroniki Holding deţinea 93% şi Propan Gas din Viena 7%, după majorarea de capital, Veroniki Holding SPA din Milano a scăzut la 83,42% şi Propan Gas din Viena a urcat la 16,58%.

Văduva lui Iosif Constantin Drăgan ocupă şi funcţiile de director general al Veroniki Holding şi preşedinte al consiliului de supraveghere la Propan Gas.

După moartea soţului în 2008 a avut loc şi rebranduirea afacerii (din noiembrie 2010, ButanGas SpA, liderul companiilor grupului ButanGas, a devenit subsidiara a Veroniki Holding SpA.

De curând, din grupul Veroniki Holding mai face parte şi compania Romconstruct Top, cu care a fost construit în anul 2011 un parc eolian pe 41 de hectare în localitatea Siliştea din Constanţa. Parcul eolian are o capacitate instalată de 25 MW şi a necesitat o investiţie de 72 de milioane de euro (fonduri proprii - 45 de milioane de euro şi fonduri europene de circa 27 milioane de euro) iar energie produsă de turbinele eoliene de la Siliştea a fost vândută deja pe OPCOM.

Grupul industrial ButanGas are activităţi în ţări precum Italia, România Albania, Austria, Serbia, Grecia, Bulgaria, Maroc şi Polonia. În România deţine staţii de îmbuteliere, depozite, o reţea de distribuţie şi un terminal maritim de gaz petrolier lichefiat la Marea Neagră.

 

Tag Cloud