Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Cristi Borcea îşi răscumpără o firmă de gaze dăruită fostei soţii în anii trecuţi

Cristi Borcea îşi răscumpără o firmă de gaze dăruită fostei soţii în anii trecuţi

borcea

După ce în iunie 2013 a o înlăturat-o pe fosta soţie de la conducerea Crimbo Gas 2000, recent, fostul acţionar dinamovist a hotărât să cumpere prin Gaspeco şi firma producătoare de gaz Crimbo Sav Gas, indică o hotărâre a acestei din urmă companii, consultată de Energy Report.

În primăvara anului 2009, Crimbo Sav Gas (care-l avea la acea vreme pe Cristi Borcea ca asociat unic) se diviza şi trecea o parte din patrimoniu către Crimbo Gas 2000 (la care Cristi Borcea deţinea 30% şi fosta sa soţie, Mihaela Borcea, 70%). Printre imobilele trecute la firma controlată de fosta soţie a lui Cristi Borcea se aflau mai multe terenuri precum unul de 1,25 ha în Poiana Braşov pe strada Valea Cheii şi alte terenuri în Giurgiu şi Dâmboviţa.

Lunile trecute, ca asociat majoritar al Crimbo Sav Gas figura în acte Violeta Călin, cu o deţinere de 95,238% iar restul de 4,762% era deţinut de Gaspeco, fosta divizie de gaz petrolier lichefiat (GPL) a OMV Petrom, în prezent controlată de mama omului de afaceri Cristi Borcea.

Mai precis, asociaţii Crimbo Sav Gas au hotărât în unanimitate ca toate părţile sociale să fie cesionate către Gaspeco. Preţul a fost stabilit după valoarea activului net contabil (4,53 milioane de lei) din care s-a scăzut o creanţă de 2,8 milioane de lei deţinută de Gaspeco la Crimbo Sav Gas. După acestea s-a adăugat 235.000 de lei obligaţii fiscale calculate ca fiind obligaţiile cedentului (stop la sursă) şi care cad în sarcina cesionarului.

Astfel, costul final de achiziţie pentru Gaspeco este de puţin peste  1,97 milioane de lei.

În toamna trecută, Gaspeco a hotărât să se extindă cu afacerea GPL în Pantelimon şi Giugiu, după ce de curând a deschis un punct de lucru în Brăila.

Compania a trecut în anul 2013 pe profit, după pierderi de peste 14 milioane de lei în anul 2012, când s-a produs tranzacţia cu OMV Petrom. În 2013, Gaspeco a avut o cifră de afaceri de 561 milioane de lei, în creştere de la 529 milioane de lei în anul 2012. Profitul a fost de peste 32,5 milioane de lei. Conducerea companiei este asigurată acum de Elena Borcea, şi de George şi Mădălin Gâdoiu.

Gaspeco a fost la OMV Petrom până în anul 2012 (se numea Petrom LPG), când austriecii au decis să renunţe la această activitate ca urmare a unei schimbări de strategie. În 2012, firma a fost cumpărată de Crimbo Gas International iar după achiziţie, Petrom LPG a fost redenumită Gaspeco L&D.

Corneliu Gâdoiu a fost asociat cu Cristian Borcea (fostul finanţator al clubului de fotbal Dinamo) şi în compania Transpeco Logistics & Distribution, care se ocupă cu transportul de carburant lichid, gaze lichefiate şi butelii, având drept principali clienţi companii mari precum OMVPetrom şi Rompetrol.

Schimbări în afacerile lui Borcea

Fostul acţionar al echipei de fotbal Dinamo, ajuns la închisoare, are mai multe afaceri cu gaz petrolier lichefiat prin mai multe firme din grupul Crimbo Gas.

Una dintre acestea este Crimbo GAS 2000. Anul trecut, Crimbo Gas 2000, al cărei asociat unic este Cristi Borcea, a fuzionat prin absorbţie cu Auto Gaz Trading, al cărei asociat unic a fost Elena Borcea, mama omului de afaceri.

În 2013, o altă firmă din grupul lui Borcea, Crimbo Gas International, a hotărât desfiinţarea a patru staţii de gaz petrolier lichefiat de la Pătrângeni (judeţul Alba), Vladimirescu (Arad) şi Săvineşti (Neamţ) şi de la Oradea. Motivele au ţinut de profitabilitate. Spre exemplu, staţia din judeţul Alba a încheiat anul 2012 cu pierderi de circa 330.000 de lei şi datorii de peste opt milioane de lei. Firma a sfârşit prin a fi absorbită de alta din grupul lui Borcea.

O altă firmă din grup, Crimbo Gas, a primit notificare de intrare în insolvenţă în 17 martie 2014, după ce a depus cerere în 6 februarie. În tabelul definitiv al creanţelor, firma figura cu datorii de 13,75 milioane lei.

Cristi Borcea a fost condamnat definitiv la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de fotbalişti.

Tag Cloud