Vom exporta în Republica Moldova gaze mai ieftine decât Gazprom
- Detalii
- Publicat în 07 August 2014
Exportul de gaze în Republica Moldova este preconizat să înceapă în a doua jumătate a lunii august, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.
Havrileţ a afirmat, într-o conferinţă. că exportul va putea fi făcut de orice furnizor şi a apreciat că preţul de vânzare va fi cel de pe piaţa concurenţială din România, potrivit Mediafax.
"Exporturile vor fi de circa 12 milioane de metri cubi pe an, şi se vor face la un preţ de piaţă, probabil 80 de lei/MWh", a declarat preşedintele ANRE, citat de economica.net.
La actualul curs de schimb de circa 3,33 lei/dolar și adăugând la prețul de 80 lei/MWh costul mediu unitar de transport al gazelor prin conductele Transgaz, calculat de ANRE la 16,30 lei/MWh, rezultă un preț de export către Republica Moldova de circa 317 dolari/mia de metri cubi.
La acest preț, exporturile de gaze naturale ale României către Republica Moldova vor fi mai competitive decât cele ale Gazprom către vecinii de peste Prut. Pentru anul acesta, prețul mediu de livrare practicat de Gazprom în relația cu Republica Moldova este de 365-368 dolari/mia de metri cubi, preț care, anul viitor, ar urma să scadă la 350 dolari/mia de metri cubi.
Prețurile la export ale gazelor naturale din producția internă a României ar rămâne competitive în relația cu Republica Moldova, comparativ cu cele practicate de Gazprom, chiar și la niveluri mai mari de 80 lei/MWh. OMV Petrom a vândut recent, la Bursa Română de Mărfuri, 180.200 MWh de gaze, la un preț mediu de 85,33 lei/MWh.
Luând ca reper un preț de 85 lei/MWh, plus costurile de transport de 16,30 lei/MWh, ar rezulta, la actualul curs de schimb de 3,33 lei/dolar, un preț de 330-331 dolari/mia de metri cubi, mai bun decât cel cu care Gazprom vinde gaze Republicii Moldova. O mie de metri cubi de gaze naturale, în echivalent energetic, înseamnă 10,973 MWh.
Pe de altă parte, potrivit ultimelor date ale ANRE, la nivelul lunii mai a acestui an, prețul mediu al gazelor importate de România a fost de 355 dolari/mia de metri cubi. Asta înseamnă că România va exporta în Republica Moldova gaze naturale din producția internă la un preț cu peste 10% mai mic decât cel cu care importăm gaze de la ruși.
România şi Republica Moldova lucrează la construcţia unei conducte de gaze între cele două ţări, pe ruta Iaşi şi Ungheni, având ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale. Lucrările la gazoduct, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate în mai puţin un an. Circa o treime din costurile conductei, adică 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene.
Prima etapă a proiectului va fi finalizată până în 15 august 2014, iar etapa a doua vizează prelungirea conductei până la Chişinău, într-un interval de doi-trei ani.În prima etapă, conducta va avea o capacitate de 14.000 - 15.000 metri cubi pe oră.
România exportă deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantităţile livrate sunt mici.