Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Rompetrol Rafinare a finalizat modernizarea instalaţiei de cocsare de la Petromidia după o investiţie de 53 milioane dolari

Rompetrol Rafinare a finalizat modernizarea instalaţiei de cocsare de la Petromidia după o investiţie de 53 milioane dolari

Rompetrol

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a finalizat modernizarea instalaţiei de cocsare din cadrul rafinăriei Petromidia, în urma unei investiţii de aproximativ 53 milioane dolari, a anunţat compania într-un comunicat. Cu o capacitate de 1,17 milioane tone pe an, instalaţia de cocsare asigură valorificarea superioară a reziduului de vid provenit din instalaţia de distilare în vid, pentru obţinerea de gaze, benzină, motorină uşoară, motorină grea şi cocs.

Modernizarea instalaţiei a început în anul 2008, în parteneriat cu Rominserv, contractorul general al Grupului Rompetrol şi cu  ConocoPhillips, unul dintre liderii sectorului petrolier internaţional. Acest proces a beneficiat din partea companiei americane atât de tehnologie şi inginerie de bază, cât şi de consultanţă.

În perioada 2007 – 2012, rafinaria Petromidia şi-a majorat capacitatea de producţie la 14.000 tone pe zi, volumul maxim fiind atins în perioada mai 6 iunie 2013. Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania  naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas şi este prezent în 12 ţări, cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei.

KazMunaiGas (KMG), proprietarul Grupului Rompetrol, intenţionează să îşi extindă operaţiunile în zona Mării Negre, ţinta sa finală fiind piaţa europeană a combustibililor. În acest sens, compania kazahă, aflată într-o ascensiune considerabilă în ultimul timp, şi-a majorat investiţiile în sectorul downstream.

Vicepreşedintele KMG susţinea într-un interviu pentru Financial Times că până la finalul acestui deceniu, Kazahkhstanul ar putea exporta 2,2 milioane de barili de petrol pe zi, dintre care 400.000 către China, iar restul, în mare parte către Europa, în special în regiunea Mării Negre. Este motivul pentru care KMG s-a extins la nivel internaţional, deţinând benzinării în şapte state europene, şi în special în România, unde deţine două rafinării, în care a investit mai multe miliarde de dolari, pentru a putea produce combustibili la standarde Euro 5.

În urma investiţiilor totale de 1,3 miliarde dolari susţinute de Grupul Rompetrol în perioada 2007 – 2012, rafinaria Petromidia şi-a majorat capacitatea de producţie la 14.000 tone pe zi, volumul maxim fiind atins în perioada mai 6 iunie 2013.

Rompetrol Rafinare a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri brută consolidată de 4,6 miliarde dolari şi un rezultat operaţional (EBITDA) de 76,8 milioane dolari. Compania şi-a diminuat pierderea netă consolidată cu 60% în primul trimestru din 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012 şi a înregistrat o cifră de afaceri netă consolidată de 728,4 milioane dolari, în primele trei luni ale acestui an.

Tag Cloud