Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Australienii de la Zeta Petroleum nu găsesc partener pentru repunerea în exploatare a zăcământului de gaze naturale de la Bobocu

Australienii de la Zeta Petroleum nu găsesc partener pentru repunerea în exploatare a zăcământului de gaze naturale de la Bobocu

Bobocu Zeta Petroleum BUN

Petroliștii australieni de la Zeta Petroleum nu au reușit să găsească un partener cu care să împartă costurile repunerii în exploatare a zăcământului de gaze naturale de la Bobocu, din județul Buzău, compania care s-a arătat interesată de proiect și care a evaluat perimetrul timp de două luni luând în cele din urmă decizia de a nu semna un acord de farm-out cu Zeta Petroleum.

Pe 1 iunie, Zeta Petroleum anunța că a primit o ofertă din partea unei companii nespecificate cu privire la încheierea unui parteneriat în vederea devoltării zăcământului de la Bobocu, cele două firme semnând un memorandum de înțelegere, în baza căruia potențialul partener al Zeta avea la dispoziție o perioadă de exclusivitate de maxim două luni pentru a evalua potențialul zăcământului.

Potrivit memorandumului de înțelegere, dacă cele două părți se puneau de acord cu privire la termenii tranzacției, compania respectivă ar fi urmat să preia o participație de până la 70% din drepturile asociate concesiunii Bobocu, plus statutul de operator al perimetrului, cu condiția să finanțeze forarea unei sonde, să acorde Zeta Petroleum un împrumut fără dobândă în vederea acoperirii costurilor forajului unei a doua sonde și să ramburseze celor de la Zeta o parte din investițiile efectuate de aceștia în trecut pe concesiunea Bobocu.

"Compania care a evaluat zăcământul de la Bobocu în baza unui acord de exclusivitate a decis să nu continue tranzacția. Procesul de farm-out pentru perimetrul Bobocu continuă", se arată într-un comunicat de luni al Zeta Petroleum.

În 2011, Zeta Petroleum anunța că vrea să investească, împreună cu partenerii de atunci de la concesiunea respectivă, australienii de la Cooper Energy, minim 16 milioane de dolari pentru dezvoltarea zăcământului Bobocu. Ulterior, cei de la Cooper Energu s-au retras din proiect. Perimetrul Bobocu a fost descoperit de Romgaz în 1966 și a fost exploatat din 1977 până în 1995, după care a fost abandonat prematur, din cauza viiturilor și a apariției nisipului în sonde.

Perimetrul Bobocu se află la 20 de kilometri nord-est de Buzău și 110 kilometri nord-est de București.

În 2012, în timpul forării primei sonde de testare, Bobocu 310, Zeta Petroleum a descoperit mai multe straturi de gaze, însă primele evaluări nu au indicat prezența unor resurse suficiente pentru exploatare comercială, astfel încât sonda a fost suspendată până la efectuarea de analize mai detaliate. Ulterior, datele obținute de sondă au fost analizate și evaluate, iar rezultatele au fost încorporate în modelul geologic al perimetrului, care include și achiziția de date seismice 3D pe o suprafață de 75 de kilometri pătrați.

„După evaluarea extensivă a rezultatelor, intenția companiei este de a găsi finanțare pentru a extinde sonda Bobocu 310 cu aproximativ 500 de metri sud de actuala locație. Deși testele inițiale nu au indicat prezența unor resurse suficiente pentru exploatare comercială, intenția noastră rămâne aceea de a repune în exploatare perimetrul. Credem că perimetrul Bobocu prezintă în continuare potențial. În prezent, îl controlăm în proporție de 100% și luăm în considerare mai multe opțiuni de dezvoltare, fiind în discuții cu parteneri potențiali”, se arăta în raportul Zeta Petroleum pe semestrul I 2013.

În România, Zeta Petroleum mai controlează 36% din concesiunea de hidrocarburi Jimbolia, în parteneriat cu NIS Gazpromneft, compania petrolieră sârbă controlată de divizia de țiței a gigantului rus Gazprom, care deține 51% din drepturi și statutul de operator al perimetrului, precum și 50% din concesiunea Suceava, în parteneriat cu singaporezii de la Raffles Energy, care și operează perimetrul.

Concesiunea Suceava include zăcământul de gaze Climăuți, aflat în producție, gazele naturale extrase de acolo fiind vândute companiei germane Wintershall.

Tag Cloud