Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat12212024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Home Revista Presei Energetice In timp ce presa cauta independenta... energetica, Gazprom sapa dupa gaze naturale

In timp ce presa cauta independenta... energetica, Gazprom sapa dupa gaze naturale

newspaper 512
Revista presei energetice autohtone

Presa autohtona are mai nou aceeasi preocupare cu cea a politicienilor romani: cum sa ajunga independenta, daca nu editorial, macar energetic. Si daca nu presa in sine, macar Romania. Doua publicatii economice aloca spatii largi acestei teme, spatii umplute cu vorbe mai mult sau mai putin mestesugite, de un politician, Mircea Geoana, in Ziarul Financiar, si de un simplu ziarist, Senica Micu, in Capital.

Fostul candidat la presedintia Romaniei gandeste geostrategic si avanseaza ideea unei strategii menite a impulsiona dezvoltarea “ecologica” a industriei energetice autohtone. Idee generoasa, numai ca pentru acesta propune introducerea de noi subventii. Iar despre sectorul energetic verde din Romania se poate spune practic orice, numai ca duce lipsa de subventii nu se poate spune. In opinia lui Geoana, aceasta “strategie trebuie sa transforme in realitate ideea de economie verde, astazi un concept inca exotic in Romania. In aceasta privinţa, e adevarat ce spun unii ca 95% din echipamentele din zona energiei verzi sunt din import. Dar nimic nu impiedica autoritaţile sa dea inlesniri fiscale celor care produc echipamente şi produc locuri de munca in zona "gulerelor verzi", intr-o perioada in care incertitudinea in zona certificatelor verzi poate afecta atractivitatea Romaniei pentru investiţii necesare respectarii angajamentelor asumate (celebrul trinom 20-20-20) in cadrul Strategiei Europa 2020”.

Senica Micu e mai aplicata si propune solutia salvatoare a exploatarii gazelor de sist. Solutie care, dincolo de orizontul sau de timp destul de indepartat, mai are de ocolit un important obstacol: cel al articolelor de presa menite a sustine punctul de vedere al dizidentilor ecologisti, aflati in opozitie, insa deocamdata majoritari. Mai ales in randul ziaristilor. Cu toate acestea, redactorul Capital pare optimist, chiar daca “vestea ca americanii de la Chevron au primit unda verde pentru explorarea gazelor de sist i-a agitat pe unii ecologisti. Pe de o parte. Pe de alta, specialistii in energie vin cu argumente „pro“.

Este aceasta miscare cheia catre independenta Romaniei fata de gazul rusesc? Ei bine, cei mai multi actori din piata de  energie sunt „pentru“ si spun ca „intrarea masiva“ pe piata a gazelor de sist reprezinta „o mutatie majora“. Mai mult, „amenintarile cu proteste“ ale unor ecologisti nu par sa ii sperie in contextul in care, spun ei, vor fi folosite tehnici de forare si fracturare rezultate dupa 40 de ani de experienta americana.”

In timp ce presa romana se da peste cap sa gaseasca solutia independentei energetice de imperialistii rusi, acestia isi vad linistiti de treaba. Economica.net ne anunta ca “gigantul rus Gazprom, prin subsidiara sa sarba NIS, incepe explorarile pentru cautarea gazelor in perimetrul Tria din judeţul Bihor dupa ce a primit, in decembrie 2012, o licenta in acest sens de la Agentia de Resurse Minerale, potrivit anunţului pe care titularul de acord, compania canadiana East West Petroleum, l-a publicat pe site-ul propriu. De mentionat ca firma canadiana este listata la bursa din Toronto, astfel incat se supune rigorilor legii in cazul in care publica anunturi false. Potrivit canadienilor, East West Petroleum a concesionat 85% din perimetrul Tria catre NIS, astfel incat perimetrul şi resursele sale de subsol sunt exploatate acum de compania rusa. Costul de 60 de milioane de euro al explorarilor este suportat in totalitate de rusi”.

Tag Cloud