Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Home Revista Presei Energetice Giganții de stat, adevărați "campioni naționali" la pierderi

Giganții de stat, adevărați "campioni naționali" la pierderi

newspaper 512

Singurele obiective pozitive din acordurile semnate în ultimii ani cu Fondul Monetar Internațional (FMI) au fost și cele în care nu s-a înregistrat niciun progres: privatizarea "campionilor naționali" și, implicit, reducerea arieratelor acestora, în special prin internalizarea lor ulterioară, dacă prin îmbunătățirea performanțelor care să permită plata datoriilor nu se poate.

Cu toate că majoritatea companiilor de stat beneficiază de un statut special, sunt fie monopoluri de stat, fie se bucură de o poziție de furnizori de servicii obligatorii, acestea funcționează nu după logica economică, ci după cea politică. Menirea lor principală este cea de a aduce voturi sau de a răsplăti sponsorii electorali.

AÈ™a se face că, potrivit Ziarului Financiar, cele mai mari 30 de companii de stat din România au avut anul trecut pierderi cumulate de aproape 150 de milioane de euro. Hidroelectrica a intrat în insolvență È™i a terminat anul cu o pierdere record de 114 milioane de euro după încă un an de secetă. Oltchim a intrat anul acesta în insolvență după ce a  încheiat anul 2012 cu un minus de 127,7 milioane de euro. De cealaltă parte a baricadei, sunt însă È™i companii care reuÈ™esc să facă profit. Cele care deÈ›in o poziÈ›ie privilegiată pe piață, ca urmare a statutului oferit prin legislaÈ›ie. Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, rămâne È™i cea mai profitabilă companie de stat cu un câștig net de 279 milioane de euro anul trecut. Cele mai mari 30 de companii controlate de stat au avut în 2012 o cifră de afaceri de circa 9 miliarde de euro, în scădere cu 7% față de 2011, È™i peste 194.000 de angajaÈ›i.

Economica.net anunță că Gazprom Neft, prin subsidiara sârbă NIS, a descoperit petrol și gaze în perimetrul Jimbolia din vestul României în a doua etapă a unei sonde de teste, se arată într-un comunicat al companiei Zeta Petroleum, partener al NIS în această concesiune. NIS are o participație de 51% în acest perimetru, Zeta Petroleum deține 39%, iar Armax Gaz, 10%. În timpul testelor, producția maximă de țiței a fost echivalentă cu 24 de barili pe zi, iar cea de gaze a fost de 22.248 de metri cubi pe zi.

Agerpres susÈ›ine că au fost descoperite bălÈ›i cu apă extrem de radioactivă în apropierea rezervoarelor de stocare a lichidului contaminat la centrala nucleară japoneză avariată de la Fukushima. Radioactivitatea măsurată la 50 de cm deasupra acestor bălÈ›i era de circa 100 milisieverÈ›i pe oră, un nivel foarte ridicat care îi împiedică pe lucrători să se apropie prea mult de ele, a precizat aceeaÈ™i sursă. 

Mediafax anunță că exploatarea minereurilor din perimetrul RoÈ™ia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârÈ™itul acestui an, iar participaÈ›ia statului ar creÈ™te cu încă 5,69%, la 25% din acÈ›iuni, dar condiÈ›ionat de emiterea la timp a tuturor autorizaÈ›iilor. Investitorul va plăti Guvernului o redevență de 6% din valoarea producÈ›iei, statul având opÈ›iunea de a solicita companiei RoÈ™ia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenÈ›ei să se facă în natură, se arată într-un draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources È™i RoÈ™ia Montană Gold Coropration pentru începerea exploatării, document aflat încă în lucru.

Tag Cloud