Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Liderul mondial al panourilor solare construieşte în România un parc fotovoltaic… cu bani de la UE

Liderul mondial al panourilor solare construieşte în România un parc fotovoltaic… cu bani de la UE

z teleorman

Belectric Gmbh, cel mai mare dezvoltator de parcuri fotovoltaice din lume (cu peste 1 GW instalaţi), începe construirea unui parc solar în judeţul Teleorman, prin intermediul firmei SC Solar Power Energy ro SRL. Firma a obţinut toate avizele şi aprobările iar parcul ar putea fi gata de producţie în mai puţin de un an. Partea interesantă e că firma a reuşit să atragă fonduri europene nerambursabile. Un alt aspect este acela că finanţarea UE va scădea numărul de certificate verzi primite de firmă.

Solar Power Energy, cu acţionariat româno-german, a fost înfiinţată în anul 2007, înfiinţare încurajată de aderarea României la UE iar planurile iniţiale nu erau să construiască parcul fotovoltaic apelând la fonduri nerambursabile. Lucrurile s-au schimbat însă pe parcurs. Acum, proiectul a ajuns să fie co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

“În 2007 puteam construi din surse proprii. Oportunitatea finanţării a apărut după începerea proiectului”, a declarat Gabriel Neagu, project manager al SC Solar. Cererea de finanţare s-a depus în aprilie 2010 iar scrisoarea de comunicare a aprobării s-a primit abia în martie 2012.

Valoarea estimată a proiectului la data aplicării a fost de 66.427.300 lei fără TVA iar valoarea maximă a finanţării nerambursabile este de 46.499.110 lei.

Aproape de Alexandria

Investiţia se va concretiza pe o suprafaţă de cel mult 12,6 hectare în comuna Nenciuleşti, sat Nenciuleşti, aproape de localitatea Alexandria. Terenul este proprietatea firmei, fiind cumpărat imediat după anul 2007.

Capacitatea instalată proiectată de producere a energiei electrice este de 4,43 MW. Puterea instalată, aprobată prin ATR emis de CEZ Distribuţie este de 4,43 MW (5,10 MWp) iar producţia anuală estimată de energie este de 6,7 GW/h.

Durata estimată de exploatare este de 25 de ani, la un randament de aproximativ 80% în al 25-lea an de funcţionare. Reprezentanţii firmei preconizează că investiţia va fi recuperată în cel mult 15 ani.

Proiectul are deja PUZ aprobat, autorizaţie de construire emisă, acord de mediu favorabil, aviz tehnic de racordare emis de CEZ Distribuţie precum şi contract de racordare încheiat tot cu CEZ Distribuţie şi autorizaţie de înfiinţare emisă de ANRE pentru centrala electrică fotovoltaică. Procedura de achiziţie publică pentru realizarea proiectului este definitivată şi se va publica pe SEAP.

“Iniţial, planul era ca implementarea să fie 17 luni ca să intre în producţie dar probabil va fi sub un an”, a declarat Neagu. Parcul ar putea fi deci gata primăvara viitoare.

Tag Cloud