Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu06132024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Ce companii au rămas fără “energie”, în ultimele săptămâni

Ce companii au rămas fără “energie”, în ultimele săptămâni

energie regenerabila

Sectorul energetic nu este unul de succes pentru toate firmele. Pe lângă afacerile înfloritoare, există şi companii care decid să pună lacătul.

Energy Report continuă seria de articole dedicate firmelor din sectorul energetic din România care aleg să renunţe la afacere. Astfel, în ultimele săptămâni s-au desfiinţat atât firme cu proiecte fotovoltaice cât şi cu eoliene, firme care activau în domeniul pompelor de căldură dar şi firme de consultanţă energetică. Multe dintre acestea au început cu  participarea unor investitori străini, pentru ca apoi, după schimbările legislative, să intre în dizolvare şi lichidare.

De departe cele mai bătute de ghinion au fost şi în ultimele săptămâni, firmele destinate proiectelor cu panouri solare.

Firma Fotocell Energy şi-a propus în toamna anului trecut să ridice un parc cu 1.650 de panouri fotovoltaice în localitatea Ghimpaţi, sat Valea Plopilor, jud. Giurgiu aproape de DN 6. Firma are acolo un teren 22.400 mp în propietate iar parcul ar fi urmat să aibă o capacitate instalată de 1 MW. Documentaţia a fost depusă încă de anul trecut iar unele dintre avize au fost deja obţinute. Proiectul nu a fost considerat a prezenta riscuri pentru mediu. Cu toate acestea, firma a depus în 17 septembrie o cerere de radiere, motivul fiind lichidarea. Deja în 19 septembrie, firma a fost dizolvată.

Printre alte firme fotovoltaice desfiinţate în ultimele săptămâni s-au numărat Ledra, Real Sun Energy, Helios Solar, Enforce Renewable sau PTV Solar. Ledra a fost deţinută de patru ciprioţi, din care unul născut în România. Real Sun Energy i-a avut ca asociaţi pe patru italieni. Helios Solar Doi, Trei şi Patru a fost un lanţ de firme din Timişoara care i-a avut ca asociaţi pe un italian şi o româncă. Enforce a fost înfiinţată de grupul portughez Enforce International în localitatea Voluntari de lângă Bucureşti, grup care este şi dezvoltator de panouri solare dar oferă şi consultanţă pe acest sector şi pe alte sectoare energetice, în ţări precum Spania, Portugalia şi Angola.

Nici firmele fotovoltaice cu asociaţi români nu au fost scutite de dizolvări in ultimele săptămani. Astfel, PTV Solar, care a avut şase asociaţi, printre care şi firme precum Construct Invest Carpaţi sau Besta Prod, s-a desfiinţat luna trecută.

După câteva dizolvări sau insolvenţe de eoliene despre care, de altfel, Energy Report a scris în ultima perioadă, dând exemple concrete, unele firme de servicii dedicate energiei regenerabile par să rămână fără obiectul muncii. Aşa s-a întâmplat şi cu Invenio Servicii Energie Regenerabilă, firmă cu doi acţionari români,  care s-a desfiinţat de curând.

Dacă unele proiecte cu mori de vânt au probleme, nu e de mirare că până şi “conceptul” de eolian pare să fie în suferinţă în ultima perioadă. Mai precis, firma Eolian Concept s-a desfiinţat de curând, în 18 septembrie. Se pare că a fost un “concept” prost gândit încă de la început, pentru că după înfiinţare, firma şi-a suspendat activitatea pentru trei ani, din 2010 începând, pentru ca în septembrie 2013 să se desfiinţeze de tot.

Printre firmele care s-au desfiinţat recent mai figurează şi KNV Pompe de Căldură, Est Renovable şi GFR Energy.

Tag Cloud