Opcom, profit de 13 ori mai mare şi rulaj cu jumătate mai mult în 2014
- Detalii
- Publicat în 23 June 2015
Operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România (Opcom) a avut în anul 2014 un profit net de 7,3 milioane de lei la afaceri de aproape 30 milioane de lei, de la un profit net de doar puţin peste 500.000 de lei în anul 2013 şi un rulaj de 19,8 milioane de lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.
Dacă rezultatele financiare sunt mai bune, întrebarea este când va avea loc privatizarea... mereu amânată. Amintim că atât Fondul Monetar Internaţional cât şi Comisia Europeană au cerut statului român să grăbească proces de diversificare a actionariatului la bursa de energie. Proiectul de privatizare trebuia definitivat până la sfârşitul anului 2013, fiind agreat încă din 2012.
Până una alta, reprezentanţii Transelectrica (compania care deţine Opcom) au fost mandataţi şi au votat recent pentru amânarea unei decizii privind situaţiile financiare anuale ale Opcom până la furnizarea de către... Opcom a memorandumului prin care autorităţile competente au aprobat creşterea numărului salariaţilor filialei. Acelaşi vot de amânare l-au dat reprezentanţii Transelectrica şi în cazul repartizării dividendelor, tot de amânare a luării unei decizii.
Numărul mediu de salariaţi ai Opcom au crescut de la 80 în anul 2013 la 88 anul trecut.
Să amintim şi că anul trecut a fost unul greu pentru Opcom pentru că a achitat singură, integral, suma de peste un milion de euro aplicate atât operatorului bursier cât şi Transelectrica de către Comisia Europeană pentru încălcarea legislaţiei antitrust. Amenda a depăşit (deşi nu trebuia să depăşească) 10% din cifra de afaceri de 4,42 milioane de euro a Opcom pe anul 2013. Astfel că că operatorul bursier a hotărât atunci să dea în judecată Transelectrica pentru a recupera cei circa 600.000 de euro plătiţi în plus.
Printre alte mişcări recente ale operatorului, să amintim şi că şi-a exprimat acordul cu privire la încercarea de cumpărare a spaţiilor închiriate de companie în clădirea de pe strada Hristo Botev (foto). Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Economiei în AGOA a companiei au mandatat executivul Opcom să negocieze chiria pentru încă 1 - 4 ani în actualul sediu de lângă Piaţa Rosetti, cu recomandarea încheierii contractului pe o perioadă mai mare de un an.