Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri09202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Ministerul Energiei propune păstrarea pentru 2018 a cotei minime de 30% din producția de gaze tranzacționabilă pe piețele centralizate. Deputații din Comisia de industrii vroiau majorarea sa la 70%

Ministerul Energiei propune păstrarea pentru 2018 a cotei minime de 30% din producția de gaze tranzacționabilă pe piețele centralizate. Deputații din Comisia de industrii vroiau majorarea sa la 70%

Gazprom buncheraj

Ministerul Energiei propune guvernului adoptarea unei hotărâri de guvern prin care să fie păstrate și anul viitor actualele cote procentuale obligatorii de gaze tranzacționate pe piețele centralizate valabile pentru 2017.

Astfel producătorii vor fi obligați să tranzacționeze pe piețele centralizate minim 30% din producție, iar furnizorii fără calitate de producător să cumpere pe aceleași piețe minim 20% din totalul cantității contractate și să revândă către clienții angro minim 30% din cantitatea de gaze naturale pentru care încheie contracte de vânzare-cumpărare gaze naturale în anul calendaristic respectiv.

Cotele au fost introduse ca urmare a adoptării de către Guvern a OUG 64/2016, care a intrat în vigoare pe 1 aprilie 2017, prin care au fost instituite o serie de obligații în sarcina producătorilor de gaze naturale și a afiliaților acestora, precum și în sarcina furnizorilor de gaze naturale, referitoare la utilizarea piețelor centralizate în scopul încheierii de tranzacții pe piața gazelor naturale.

Legea de aprobare a OUG 64 se află în dezbaterea Parlamentului, Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, aprobând mai multe amendamente, printre care și cel privind introducerea obligativității vânzării de către producători a unui procent de minim 70% (și nu de 30%, cât propune Ministerul Energiei) din producție pe piețele centralizate (inițial adoptase un amendament prin care întreaga producție trebuia vândută pe piețele centralizate). Plenul Camerei a decis în două rânduri retrimiterea către comisie a raportului, împotriva adoptării amendamentului respectiv pronunțându-se atât Guvernul, producătorii sau ANRE, cât și Comisia Europeană, prin intermediul unor scrisori trimise șefului Comisiei, social-democratul Iulian Iancu, sau președintelui Camerei, Liviu Dragnea. Iulian Iancu a redactat la rândul său o scrisoare către șeful său, Liviu Dragnea, prin care solicită discutarea OUG 64 în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Ministerul Energiei a pledat în repetate rânduri pentru păstrarea actualei cote de 30%. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG prin care propune păstrarea cotelor de anul trecut, Ministerul precizează că în 2016, consumul de gaze naturale din România a fost de 124 milioane de MWh, iar 129 milioane MWh au fost contractați pe prin contracte bilaterale și numai 14 milioane MWh pe piețele concurențiale. După adoptarea OUG 64, în 2017 situația s-a schimbat considerabil. Astfel în perioada ianuarie-august, consumul intern a fost de 82 milioane de MWH. În aceeași perioadă au fost semnate contracte bilaterale în valoare de 67 milioane de MWh și contracte pe piețele centralizate de 56 milioane de MWh. Cu alte cuvinte, în prima parte a anului, peste 60% din consum a fost acoperit de contracte semnate pe piețele centralizate, iar 45,5% din gazele produse în România, au fost tranzacționate pe aceleași piețe, față de numai 10% în 2016.

Ministerul Energiei susține că “prin stabilirea acestui nivel minim de tranzacționare pe piețe centralizate (30% în cazul producătorilor, respectiv 20 și 30% în cazul furnizorilor - n.r.) se asigură un mediu concurențial și accesibil în mod transparent și nediscriminatoriu la toate nivelurile de tranzacționare din piața gazelor, începând de la tranzacționarea cantităților de gaze naturale introduse pe piață de producători și de importatori, achiziționate de clienții angro în vederea revânzării către alți clienți angro de anvergură mai mică și/sau către consumatori finali din portofoliul acestora, precum și pentru evitarea „diluării” competiției transparente și nediscriminatorii pe întregul lanț de tranzacționare a gazelor naturale (de la sursele primare și până la consumatorii finali). Prin stabilirea în sarcina furnizorilor a unui procent de vânzare mai mare decât cel de cumpărare, se va asigura inclusiv tranzacționarea pe piețe centralizate a unor cantități de gaze naturale, care inițial au făcut obiectul unor contracte bilaterale, astfel fiind asigurat un nivel sporit al lichidității pieței gaziere și stabilirea unui preț de piață relevant pentru cererea și oferta existentă la un moment dat.”

Tag Cloud