Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica ISPH PD, tras în insolvenţă de Hidroelectrica. Proiectanţii de hidrocentrale au peste 100 de creditori

ISPH PD, tras în insolvenţă de Hidroelectrica. Proiectanţii de hidrocentrale au peste 100 de creditori

hidrocentrala ISPH

ISPH PD, divizia de servicii de inginerie şi consultanţă a Institutului de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (ISPH) şi-a cerut săptămânile trecute insolvenţa. În motivarea cererii s-a arătat că principala cauză a intrării în insolvenţă o reprezintă intrarea în insolvenţă a partenerului său comercial, Hidroelectrica, indică documentele consultate de Energy Report.

Compania de proiectare cu o tradiţie de peste 60 de ani, parte a istoriei moderne a sectorului hidroenergetic românesc, are peste 100 de creditori la care se adaugă foşti şi actuali salariaţi ai ISPH Project Development. Acesta este şi motivul pentru care chiar şi termenul iniţial de înscriere pentru recuperarea banilor a fost amânat, fiind prea mulţi creditori.

Mai precis, în primă instanţă, tribunalul a fixat termenul limită pentru înscrierea la masa credală 26 decembrie 2014. Acest termen a fost prelungit apoi cu o lună, la cererea administratorului judiciar provizoriu, până pe 26 ianuarie 2015 pentru că sunt peste 100 de creditori la care se adaugă foşti şi actuali salariaţi, aceştia urmând a fi notificaţi într-o perioadă a sărbătorilor de iarnă, cu puţine zile lucrătoare, fapt care l-ar putea împiedica pe administrator să-şi ducă la bun sfârşit activitatea de notificări.

Să spunem şi că în motivarea cererii de intrare în insolvenţă s-a arătat că ISPH PD are conturile blocate, fiind executată silit pentru 317.009 lei.

Compania mamă ISPH SA s-a făcut remarcată în ultimii ani, printre multele lucrări de amploare, şi prin faptul că a avut drept de exclusivitate asupra a zeci de contracte cu Hidroelectrica  pe asistenţă tehnică, studii de fezabilitate, proiecte tehnice etc. Interesant e că multe dintre acestea au fost făcute prin  încredinţare directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

Preşedintele Consiliului de Administraţie este fostul ministru Dan Ioan Popescu.

Ca scurt istoric, amintim că ISPH are o veche tradiţie în domeniul proiectării marilor lucrări de construcţii şi infrastructură şi nu doar în domeniul proiectării. Compania s-a format cu acest nume în 1963 când departamentul hidroenergetic, care exista din anul 1949 în cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) a fuzionat cu Întreprinderea de Cercetări şi Studii Energetice (ICSE).

Tag Cloud