Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Clădirile office din perioada de boom sunt depăşite în privinţa climatizării, în marea lor parte, susţine Rădulescu de la AVI Compact

Clădirile office din perioada de boom sunt depăşite în privinţa climatizării, în marea lor parte, susţine Rădulescu de la AVI Compact

cladiri boom

 

Dacă în perioada de boom imobiliar nu prea întreba nimeni care sunt costurile cu centrala termică sau cu chillerele de aer condiţionat, în prezent, pe tot mai mulţi  chiriaşi îi interesează costurile de operare ulterioare închirierii clădirii, astfel că implicit, acest lucru îi interesează de voie de nevoie şi pe proprietari, care altfel, riscă să rămână fără chiriaşi. Corelat climatizării, în “dicţionarul” imobiliar îşi fac apariţia expresii noi, pe care le vom trece în revistă în cele ce urmează.

Pentru început merită să amintim un lucru aproape banal. Acela că marea parte a clădirilor de birouri aşa zis moderne s-au construit în perioada de boom imobiliar, sau, altfel spus, în perioada creditării... relaxate. O perioadă cu spaţii generoase, cu o climatizare calibrată pentru respectivele spaţii şi pentru banii ieftini de atunci. Asta în linii mari.

Lucrurile s-au schimbat dar... clădirile au cam rămas aceleaşi. Dar despre ce vorbesc mai nou chiriaşii sau proprietarii, atenţi la orice ban cheltuit, care nu mai vine “fără număr” de la bănci?

Vorbesc despre sectorizarea climatizării (nu eşti dispus să plăteşti pentru climatizarea părţilor rămase goale în clădire), despre istoricul avariilor aparatelor de aer condiţionat şi implicit despre costurile cu întreţinerea acestora sau despre aparate silenţioase. Şi peste toate acestea a venit UE care, începând cu ianuarie 2013, nu mai permite producerea şi nici importul echipamentele vechi, de tip on-off (multe produse în China).

Or, clădirile office construite în perioada de boom şi puţin înainte nu au fost prevăzute cu astfel de facilităţi. “Marea parte a clădirilor de birouri construite până în urmă cu 3-4 ani sunt depăşite în privinţa climatizării. Foarte puţine au fost up-gradate pe acest segment. Chiar şi în cazul sediilor ocupate de bănci, multe chillere sunt din generaţii mai vechide 10 ani, unele cu durata de viaţă depăşită”, a declarat Florin Rădulescu, proprietarul AVI Compact.

Cel mai la îndemână ar putea fi să spunem că e în interesul proprietarului AVI Compact să scoată în evidenţă astfel de aspecte, că doar e una dintre cele mai mari companii care furnizează soluţii integrate de climatizare şi instalaţii. Problema nu este însă aceasta ci faptul că, pe lângă directivele UE care ne împing de la spate (dacă e ordin... cu plăcere), mai nou se pun tot mai des probleme de costuri, unul dintre acestea fiind şi cele cu energia. Or, echipamentele noi tocmai asta fac: chiar dacă sunt cu puţin mai scumpe, reduc costurile cu energia electrică şi mentenanţa sistemelor cu până la 25% sau chiar 30%, în funcţie de soluţiile de climatizare implementate. Iar faptul că aceste aspecte sunt extrem de importante e dovedit de companii sau bănci care au ales să-şi up-gradeze sistemul de climatizare. Dăm aici şi un exemplu concret cu detalii tehnice.

Sediul central al BCR de pe Calea Victoriei

Una dintre primele clădiri foarte înalte construite în Bucureşti după 1989, avea până de curând două chillere de aer condiţionat pe acoperiş, cu 15 ani vechime, durată de viaţă expirată, care consumau 700 kW/h.  “AVI Compact a instalat aparate noi, care consumă 530 kW/h, având în plus o capacitate frigorifică mai mare cu 5%”, a declarat Marian Pandele, director executiv la AVI Compact.

Ca echipamente, compania lui Rădulescu a folosit pentru această clădire echipamente ale producătorului japonez Daikin. Amintim aici: două chillere de 1.100 kW fiecare, 16 centrale de tratare a aerului totalizând un debit de circa 75.000 mc / h de aer proaspăt şi multe altele.

Aerul condiţionat de acasă îl pornim în drum spre casă, de pe smartphone

Şi partea de rezidenţial poate fi în trend. Unul din produsele lansate de curând este aparatul de aer condiţionat controlat de la distanţă, de pe telefonul mobil. “Dacă avem acasă un router wireless şi dacă de unde dăm comanda, avem acoperire la telefon, putem porni sau regla aerul condiţionat de la serviciu sau din maşină, în drum spre casă, ca să intrăm în casă la temperatura dorită fără să mai aşteptăm zeci de minute”, a declarat un reprezentant al AVI.  Aparatul are un loc special unde se pune adaptorul pentru wireless. Înainte de asta, de pe smartphone se descarcă aplicaţia Controller.

Vorbim în acest caz despre cele mai noi sisteme de climatizare ale japonezilor de la Daikin, Ururu Sarara şi Emura, aparate disponibile din 2014.

Afacerile AVI Compact şi clienţii

Cei mai importanţi clienţi ai companiei pe proiecte de eficientizare energetică sunt din zona bancară sau de retail dar şi hotelurile.

Printre băncile ale căror sedii au beneficiat de sistemele de instalaţii şi climatizare implementate de AVI Compact precum şi de service de profil se numără Banc Post, BCR, Millenum Bank, Unicredit Tiriac Bank, CEC, Piraeus Bank. Pentru unele dintre acestea, precum Banc Post sau Millenum Bank, firma lui Rădulescu acoperă întreaga reţea naţională, la implementarea sistemelor adăugându-se şi serviciile de mentenanţă după cum la Piraeus Bank de pe Calea Victoriei, firma asigură doar mentenanţa. Unul dintre cele mai premiate proiecte este însă Crystal Tower Business Center, sediul Central al ING Bank. Doar contractul semnat de AVI Compact pentru clădirea ING, contract care s-a întins pe doi ani (2010 şi 2011), a fost în valoare de 4,3 milioane de euro. Acest contract a fost acoperit de activitatea a 40 de angajaţi din totalul de 115 ai firmei lui Rădulescu.

Pe lângă sediile bancare, compania a mai asigurat implementarea sistemelor de instalaţii şi climatizare pentru General Investment, Genesis, EK Investment, My Residence sau Hercesa. La acestea s-au adăugat proiecte în afara ţării, cele mai importante fiind Senelec Belair Site (Dakar-Senegal), Scancool (Finlanda) sau Mobias Bank şi Complex Hotelier Basconlux (Chişinău-Moldova).

În prima jumătate a anului 2014, cifra de afaceri AVI a crescut cu 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Asta după ce în întreg anul 2013, rulajul a fost de 4,3 milioane de euro.  “Unul dintre factorii care au contribuit la creşterea afacerii a fost şi directiva europeană de stopare a producerii şi importurilor de echipamentele vechi, de tip on-off. Pentru anul în curs ne aşteptăm de asemenea la o creştere a afacerilor de 10 % sau poate chiar 15%”, a adăugat Rădulescu.

Firmele mari care activează pe acest domeniu sunt tot mai puţine, astfel că anumite contracte de amploare sunt foarte greu de câştigat de companii care nu au bonitate financiară, o altă piedică fiind şi absenţa unei reţele naţionale de dispecerate a respectivelor firme. Printre numele mai sonore de profil, care sunt alese să reducă  numărul kilowatilor consumaţi cu climatizarea marilor clădiri mai putem aminti aici nume precum Bog’Art Facility Management sau Uti Facility Management.

 

Tag Cloud