Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Creșterea superioară a producției de țiței în raport cu cererea calmează prețul petrolului

Creșterea superioară a producției de țiței în raport cu cererea calmează prețul petrolului

20130410 - pretul titeiului

Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a stagnat în această noapte pe piețele asiatice, după ce ieri a înregistrat o pierdere de 1,5%, pierdere care a anulat cel de-al treilea câștig consecutiv săptămânal, în special ca urmare a creșterii cererilor de șomaj în SUA și al raportului Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) care estimează pentru anul viitor o majorare superioară a ofertei de petrol în raport cu cererea.

Cererile de ajutor de șomaj în SUA s-au majorat cu 16.000 săptămâna trecută, ajungând la 360.000, potrivit datelor Departamentului Muncii. De asemenea, producția de petrol în țările non-OPEC va crește în 2014 cu cel mai rapid ritm înregistrat în ultimii 20 de ani anul viitor, susține AIE.

"Cererea de anul viitor va fi slabă iar oferta va trebui să facă față în mod adecvat acestei reduceri. Investitorii par  aprovizionare pot face față în mod adecvat", a declarat David Lennox , un analist Fat Prophet din Sydney, citat de Bloomberg.

Petrolul WTI cu livrare în august ajuns pe New York Mercantile Exchange la 104,76 dolari pe baril, în scădere cu 15 de cenți. Volumul tranzacționat a fost cu 40% sub media ultimei sute de zile.

Petrolul Brent cu livrare în august a pierdut și el 5 cenți, ajungând la 107,68 dolari pe baril pe bursa londoneză ICE Futures Europe Exchange. Prima de tranzacționare a Brent-ului în raport cu WTI a fost de 2,90 dolari, cu aproape un dolar mai mare față de minimul ultimilor 3 ani și jumătate, de 1,99 dolari, înregistrat pe 10 iulie.

Producătorii non-OPEC își majorează cota de piață

AIE și-a revizuit pozitiv, joi, estimările privind cererea mondială de petrol în 2013, până la 90,77 milioane barili pe zi, din cauza temperaturilor neobișnuit de scăzute care au fost înregistrate în al doilea trimestru în mai multe țări membre ale OECD, transmite AFP.

De asemenea, în prima sa estimare pentru 2014, AIE se așteaptă la creșterea cererii mondiale de petrol cu 1,2 milioane barili pe zi comparativ cu 2013, până la nivelul record de 92 milioane barili pe zi ca urmare a prognozatei îmbunătățiri a economiei mondiale. Cu toate acestea, AIE a subliniat că prognozele sale nu au luat în calcul și revizuirea prognozelor de creștere de către FMI. Recent, Fondul și-a revizuit estimările privind avansul ce va fi înregistrat în 2013 de economia mondială până la 3,1%, de la 3,3% anterior.

ÃŽn ceea ce priveÈ™te producÈ›ia de petrol, AIE estimează că producÈ›ia de petrol a OrganizaÈ›iei țărilor Exportatoare de Petrol va scădea în 2014 cu 200.000 de barili pe zi, până la 29,4 milioane barili pe zi, de la 29,6 milioane în acest an. ÃŽn schimb, producÈ›ia de petrol din afara OPEC va creÈ™te cu 1,3 milioane până la 55,9 milioane barili pe zi în 2014. 

"Oferta de petrol din afara OPEC va înregistra anul viitor cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani'", a estimat AIE.

Raportul AIE vine la o zi după un raport similar al Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), potrivit căruia anul viitor cota OPEC pe piața petrolieră mondială va scădea, din cauza creșterii concurenței venite din partea petrolului de șist. În raportul său lunar, OPEC a estimat că în 2014 cererea pentru țițeiul său va scădea cu 250.000 de barili pe zi, până la 29,61 milioane de barili pe zi. În schimb, OPEC prognozează că cererea mondială de petrol va crește cu 1,04 milioane barili pe zi, cea mai mare creștere înregistrată după 2010.

Ambele rapoarte tind spre o modificare semnificativă a tendințelor înregistrate în ultimele decenii, când lumea urma să devină din ce în ce mai dependentă de petrolul OPEC, în timp ce livrările din alte regiuni ar fi urmat să scadă sau să stagneze.

Tag Cloud