Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Prețul petrolului - în scădere cu 2,5% în urma semnării acordului nuclear cu Iranul

Prețul petrolului - în scădere cu 2,5% în urma semnării acordului nuclear cu Iranul

iranian oil  sergei tunin

 Petrolul s-a depreciat cu aproximativ 2,5% în urma anunțului privind ajungerea la un acord pe tema programului nuclear iranian, care va conduce probabil la ridicarea sancțiunilor impuse de Occident statului asiatic.

Perspectiva majorării exporturilor de petrol iranian a făcut ca țițeiul West Texas Intermediate (WTI- etalon pe piața americană) să piardă numai puțin de 2,5%, sau 1,29 dolari, atingând valoarea de 50,91 dolari pe baril, aceasta fiind cea mai spectalouasă depreciere zilnică din ultima săptămână. Brent-ul s-a depreciat la rândul său cu 2,1%,, în prezent tranzacționându-se la un nivel de 56,61 dolari pe baril.

Petrolul a avut o săptămână extrem de tumultoasă pe piețele internaționale, aflându-se sub presiunea atât a evenimentelor din Grecia, cât și a crizei de pe piața de capital chineză.

Însă acordul nuclear cu Iranul are un impact direct asupra viitorului preț al petrolului. În urma impunerii sancțiunilor occidentale, în 2012, Iranul și-a înjumătățit cantitatea de țiței exportată, veniturile din petrolului ale statului iranian ajungând la minimul ultimilor 9 ani în 2014.

Goldman Sachs Group Inc. și Barclays Plc estimau înaintea semnării acordului că va fi nevoie de o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni înainte ca Iranul să-și poată majora actualul nivel al producției, estimat la 500 de mii de barili pe zi. Ministrul iranian al petrolului Bijan Namdar Zanganeh pare mai optimist, afirmând că în 7 luni, Iranul at putea produce peste un milion de barili de petrol pe zi.

“Știrile privind semnarea iminentă a acordului nuclear iranian a declanșat o serie de temeri și anticipații potrivit cărora Iranul va de deveni o nouă sursă de aprovizionare a unei piețe și așa marcată de supraproducție. Însă rămân multe necunoscute, ceea ce face ca o nouă micșorare a prețului petrolului să fie prematură”, a declarat Eugen Weinberg, șeful diviziei de commodities a Commerzbank AG din Frankfurt, citat de Bloomberg

 

Tag Cloud