Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Grecia și Iranul influențează negativ prețul petrolului

Grecia și Iranul influențează negativ prețul petrolului

Petrolul pierde teren în continuare pe bursele asiatice, fiind în continuare sub presiune, ca urmare a incertitudinilor legate de Grecia și a începerii rundei finale de negocieri nucleare cu Iranul.

După ce ieri s-au depreciat cu aproximativ 2%, atât cotațiile West Texas Intermediate (WTI), cât și cele ale Brent-ului, au pierdut 36, respectiv 29 de cenți, în primele ore ale ședinței de tranzacționare de pe piețele asiatice. La ora 02:58 GMTWTI cu livrare în august se tranzacționa la un nivel de 57,97 dolari pe baril, iar Brent-ul cu același termen de livrare la 61,72 dolari pe baril.

Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la posibilitatea părăsirii de către Grecia a zonei euro, în timp ce par optimiști cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord cu Iranul, ceea ce ar însemna o ridicare, măcar parțială a sancțiunilor, și o reluare a exporturilor de petrol iranian.

Statul iranian și-a trimis la Viena doi înalți reprezentanți pentru a negocia, chiar dacă reprezentați ai SUA și-au exprimat în continuare scepticismul ajungerii unui acord în cadrul termenului stabilit, 30 iunie-6 iulie.

Până la organizarea referendumului de pe 5 iulie, marți Grecia va intra în incapacitate de plată și nu-și va putea achita datoriile către Fondul Monetar Internațional (FMI).

În ceea ce privește Iranul, există o îngrijorare privind o majorare a ofertei de petrol pe piețele globale până la finalul anului, cu până la 4 milioane de barili pe zi.

“Credem că potențiala majorare a producției Iranului în urma ajungerii la un consens la Viena va fi mult mai redusă decât anticipează piața”, susține Paul Horsnell, șef al departamentului de cercetare a pieței mărfurilor al Standard Chartered, citat de Dow Jones Business News.

Potrivit acestuia, Iran n-a mai produs 4 milioane de barili pe zi din august 2005, iar starea tehnică a facilităților de producție iraniene s-a deteriorat în urma embargoului impus de statele occidentale.

“Estimăm nivelul capacităților de producție sustenabile ale Iranului la maxim 3,2 milioane de barili pe zi și credem că tentativa de combatere a declinului producției ca urmare a îmbătrâniri câmpurilor va fi un proces extrem de îndelungat”, a adăugat Horsnell.

Tag Cloud